Tusk: EU mora stvoriti energetsku uniju

Dodajte komentar

Evropska unija mora stvoriti energetsku uniju kako bi osigurala snabdijevanje plinom jer je Evropa zbog sadašnje zavisnosti o ruskoj energiji slaba, napisao je poljski premijer Donald Tusk u članku objavljenom u Financial Timesu.

Rusija, koja osigurava oko trećine potreba EU-a za plinom i naftom, izazvala je aneksijom ukrajinskog poluostrva Krima najveću krizu u odnosima sa Zapadom od završetka Hladnog rata.

“Bez obzira na to kako se kriza u Ukrajini bude razvijala, jedno je sigurno: prevelika zavisnost o ruskoj energiji čini Evropu slabom”, napisao je Tusk.

On je podsjetio da Evropska unija stvara bankarsku uniju i da zajednički kupuje uranijum za svoje nuklearne centrale, te naglasio da bi isti pristup trebala imati i prema ruskom plinu.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

“Stoga predlažem energetsku uniju. To će vratiti Evropsku zajednicu njenim korijenima”, istakao je Tusk. Tusk je napisao da bi u sklopu takve unije trebalo osnovati jedinstveno evropsko tijelo koje bi kupovalo plin za cijelu 28-članu Uniju, te da bi EU trebao uspostaviti “mehanizam solidarnosti” kojim bi se pomoglo svakoj zemlji članici koja bi iz bilo kojeg razloga ostala bez plina.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *