Uniprom preuzima KAP 15. maja

Dodajte komentar

Trenutna situacija u Kombinatu aluminijuma Podgorica KAP je loša zbog niskog nivoa proizvodnje, dotrajalosti opreme, dužeg neulaganja, broja zaposlenih, visine zarada, nekorišćenja godišnjih odmora, neizvjesnosti i nesigurnosti, ocijenio je predsjednik Sindikata aluminijuma Rade Krivokapić u razgovoru za Dan.

On je kazao da je trenutno u funkciji 194 od 520 ćelija, koliko ihje nekad radilo. 

„Starost tih ćelija je velika i većina je zrela za remont. Samo požrtvovanjem i bespoštednim radom uspjeli smo da ih održimo i trenutno proizvodimo 3,5 hiljade tona mjesečno, što odgovara godišnjoj proizvodnji od 40 hiljada tona. To je daleko od 124 hiljade tona, koliko se proizvodilo prije dvije-tri godine. Nadamo se da ćemo, dolaskom novog vlasnika, ponovo dostići taj nivo proizvodnje“, kazao je Krivokapić.

On je najavio da uskoro treba da bude potpisan ugovor sa kompanijom Uniprom, vlasnika Veselina Pejovića o kupovioni imovine KAP-a.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

„Potpisivanje ugovora sa jedinim ponuđačem, po riječima stečajnog sudije, očekujemo do 15. maja“, najavio je Krivokapić ističući da je sjednica skupštine Glavnog grada zakazana za 30. april, kada će biti donijeta odluka da se prostor KAP-a proglasi industrijskom zonom.

Na taj način će se, kako je kazao, stvoriti osnovni uslov za prodaju, a radnici se nadaju da će stečajni sudija i upravnik donijeti odluku u kratkom roku, odnosno poslije

održavanja te skupštine.

Ulaskom novog vlasnika u KAP očekuje se ulaganje u pogone Elektrolize i Livnice, čime bi se povećala proizvodnja i stvorili uslovi za otvaranje prerađivačkih kapaciteta, što bi značilo i otvaranje novih radnih mjesta.

Prema riječima Krivokapića, od nekadašnje prosječne plate od 950 eura, radnici su došli na 550 eura u prosjeku.

„Očekujemo da, kako bude rasla proizvodnja, da tako da rastu i naša primanja. KAP kao industrijski proizvođač ne može da se ravna sa prosječnim primanjima u Crnoj Gori, koja su u većini ili budžetska ili uslužna, zato su naša očekivanja velika, s obzirom da je proizvod koji imamo jako tražen i ne stoji na lagerima, već se prodaje po izlasku iz fabrike“, kazao je on.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *