Schaeuble: Napraviti parlament eurozone

Dodajte komentar

Njemački ministar finansija Wolfgang Schaeuble zalaže se za kreiranje odvojenog parlamenta za države eurozone, što je korak koji bi mogao da produbi razlike u Evropskoj uniji.

Prijedlog njemačkog ministra uzdrmao je osnove EU, gdje zakonodavne odluke donosi parlament sastavljen od predstavnika svih 28 zemalja članica, prenosi Reuters.

Kritičari vjeruju da bi podjela tog organa predstavljala rušenje jednog od najvećih simbola jedinstva u Evropi, ali Schaeuble vjeruje da bi odvojeni parlament za 18 članica eurozone dozvolio toj užoj grupi da se bliže integriše.

“Treba da podstičemo evropske integracije na pametan način i usvojimo ih uvodeći izmjene u osnivačke ugovore EU”, rekao je njemački ministar, naglašavajući da su dalekosežne promjene neophodne kao podrška privrednim reformama u cilju jačanja eura.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

“Mogu da zamislim parlament eurozone, koji bi aktivnije učestvovao u odlučivanju u monetarnoj uniji”, naveo je Schaeuble.

On veruje se da će njegovi komentari naići na hladnu reakciju Evropskog parlamenta, koji broji više od 700 članova i sprema se za izbore u maju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *