Građani će birati od koga će kupovati struju

Dodajte komentar

Građani će od naredne godine moći sami da biraju ko će ih snabdijevati električnom eneregijom, a kako je Dnevnim novinama saopšteno iz Regulatorne agencije za energetiku, više kompanija, domaćih i stranih, interesovalo se za dobijanje licenci za snabdijevanje strujom. 

“Zakon o energetici predviđa da i tarifni kupci domaćinstva, koji do sada nijesu mogli da biraju snabdjevača, od 1. januara 2015. godine postanu kvalifikovani kupci i stiču pravo da biraju snabdjevača, čime se stvara šansa za privlačenje više snabdjevača, što će doprinijeti razvoju tržišta električne energije u Crnoj Gori”, kazao je za Dnevne novine direktor RAE Novak Medenica.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

On je objasnio da potpuno zaživljavanje tržišta, odnosno stvaranje uslova za punu konkurenciju, omogućava kupcima električne energije, kroz pravo da biraju snabdjevača, sigurnije i kvalitetnije snabdjevanje električnom energijom, pozitivno utiče na privlačenje investicija u energetski sektor i bolju valorizaciju energetskih resursa, posebno obnovljivih izvora, što kao rezultat ima zaštitu životne sredine.

U Crnoj Gori je zvanično otvoreno tržište električne energije početkom 2009. godine, kada je Agencija donijela odluku o otvaranju tržišta i sve kupce osim domaćinstva, proglasila kvalifikovanim koji imaju pravo da biraju snabdjevača.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *