Koja je dalja sudbina KAP-a?

Dodajte komentar

Da li je podgorički Kombinat aluminijuma bliži ili dalji od potencijalnog strateškog investitora, nakon što je raspisan ponovljeni tender za njegovu imovinu?

Ko će se od prethodno prijavljenih ponovo javiti sa eventualno, poboljšanom ponudom i da li će biti novih zainteresovanih kupaca, znaće se posle 27. februara, do kada je tender otvoren.

Stečajni upravnik Veselin Perišić je optimista jer je u prvom krugu prodat bazen crvenog mulja tivatskoj kompaniji “Politropus alternative“ na čijem čelu je Ukrajinac Roman Denkovič. On je, prema podacima iz privrednog registra, vlasnik sa 30 odsto učešća, dok preostalih 70 odsto pripada of-šor kompaniji “Sendipuls“.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Denkovič tvrdi da će od crnogorske crne ekološke tačke napraviti pogon za reciklažu otrovnog mulja i praviti građevinski materijal. U taj projekat će, kako je najavio, uložiti 50 miliona eura i zaposliti oko 300 radnika. Ugovor sa Denkovičem, koji je za bazen ponudio 100.000 eura, trebalo bi da bude potpisan narednih dana.

Perišić, međutim, nije kazao kakve je garancije ponudio Denkovič, izuzev lijepih reči. O poslovnim aktivnostima “Politropus alternative“ i Denkoviča u Crnoj Gori se malo zna. Ono što je dostupno na internetu je da se njegova kompanija bavi hotelskim biznisom u Bijeloj.

Upravo prodaja bazena crvenog mulja, kojima prijeti prelivanje, i njihovo izuzimanje iz imovine KAP, razlog je stečajnom upravniku za optimizam da bi se u drugom krugu mogli javiti zainteresovani kupci kojima je prepreka bio upravo ovaj ekološki problem.

Iako je Perišić nagovijestio da očekuje poboljšanu ponudu njemačkog HGL, iz ove kompanije su najavili da se neće ponovo javiti na tender. Prema riječima direktora Danijela Klutinga, oni su zainteresovani za neku drugu industrijsku imovinu, u Crnoj Gori ili regionu, gdje bi realizovali svoju investiciju od, kako tvrde, 700 miliona eura.

Ovakve najave, kao i namjera Njemaca da, kako su napisali u ponudi, zaposle 3.000 radnika, nisu bili dovoljni da pobijede na tenderu jer su ponudili svega 5.100 eura za imovinu.

“Ovo je prodaja imovine u stečajnom postupku i mi moramo prvenstveno voditi računa o povjeriocima”, kazao je Perišić.

Kluting je objasnio da je imovina KAP staro gvožđe, a rušenje objekata koštalo bi više nego što će dati za njenu kupovinu. On je ranije pojasnio da je plan HGL izgradnja nove fabrike aluminijuma, koju bi povezali u jedan sistem sa Rudnicima boksita, “Livnicom“, “Topionicom“ i “Preradom“, koja je, međutim, prodata u prvom krugu nikšićkom “Unipromu“.

Ipak, odbijena je ponuda “Uniproma“ da kupi imovinu KAP za 28 miliona. Novosti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *