Južna Afrika: Pronađen najvredniji plavi dijamant ikada

Dodajte komentar

Plavi dijamant od 29,6 karata, jedan od najređih i najtraženijih dragulja u svijetu pronađen je u rudniku Kulinan blizu Pretorije Južnoj Africi od strane firme “Petra Diamonds” koja je jedna od vodećih svjetskih kompanija u ovoj oblasti.

Rudnik koji je otvoren 1905, pripada firmi “Petra Diamonds” od 2008. godine, a u njemu su takođe pronađeni i “Kulinan plavi dijamant” koji je 2013. godine prodat za 16,9 miliona dolara, kao i dijamant “Džozefinina zvijezda” koji je 2008. godine prodat za 9,49 miliona zelenih novčanica.

Izvršni direktor kompanije Johan Dipenar je rekao da bi ovo otkriće moglo nadmašiti sva prethodna kada su u pitanju dijamanti.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

“Ovo je vjeovatno najnevjerovatniji kamen koji je otkriven kada su u pitanju plavi dijamanti. Njihova vrijednost na tržištu zaista je ogromna”, istakao je Dipenar.

Južna Afrika zajedno sa Tanzanijom predstavlja mjesta gdje se mogu naći najređi i najvredniji dijamanti u svijetu koji najčešće završavaju na aukcijskim prodajama širom svijeta.

Dijamant koji je pronađen upravo u Kulinan rudniku 1905. godine presječen je na dva dijela koji su dobili imena “Prva zvijezda Afrike” i “Druga zvijezda Afrike” i našli su svoje mjesto među draguljima na britanskoj kraljevskoj kruni koja se sada nalazi u čuvenoj londonskoj tvrđavi “London tower”.

Dipenar je rekao da će o sudbini njihovog najnovijeg pronalaska, kompanija donijeti odluku tokom naredne nedjelje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *