Vojin Đukanović: Očekujem da bude uveden stečaj u Boksitima, to je jedino rješenje

Dodajte komentar

Nakon što je iz Privrednog suda saopšteno da će odluka o eventualnom uvođenju stečaja u rudnicima Boksita, na zahtjev Crnogorske komercijalne banke zbog duga od milion ipo eura, biti poznata početkom ove sedmice, Antena M bilježi komentar nekadašnjeg ministra privrede Vojina Đukanovića.

Đukanović za Antenu M ocjenjuje da je stečaj, u ovom trenutku, za Boksite jedino rješenje:

„Ogromni su dugovi a ne postoji ni određeno tržište. Prema tome, shodno zakonskim propisima , očekujem da se uvede stečaj u tu firmu i da se onda kroz stečaj zajedno sa KAP-om pokuša naći rješenje i strateški partner koji bi organizovao proizvodnju i u Boksitima i u Kombinatu.“, prenosi portal Analitika.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

U Boksitima je zaposleno oko 300 radnika, kojima se duguje 10-ak zarada. Đukanović na to ovako gleda:

„ Ako bi se našao strateški partner mogu očekivati isplatu, u drugoj varijanti ne vidim da mogu da se naplate, jer to je rudnik, nemaju šta da prodaju i zaista mislim da su u veoma teškoj situaciji, ali se ipak nadam da će se naći strateški partner , jer to ipak nije veliki broj radnika , tako da ne bi trebalo da se kroz stečaj ne razriješi njihovo pitanje“ rekao je Đukanović.

Radnici Boksita danas ponovo blokiraju rampu na Gračanici, kaže lider novoformiranog sindikata Ilija Đilas:

„ Od 9 sati smo ponovo na rampi i ne dozvoljavamo izvoz rude zbog nastale situacije .Ukoliko dođe do stečaja imamo zahtjeve od kojih nećemo odustajati- da pojedini radnici dobiju socijalni program a oni koji ostaju u firmi da budu zaposleni na neodređeno i da rudnik nastavi da radi.“

Predsjednik Samostalnog sindikata Borisav Bojanović poručuje kolegama da imaju njihovu podršku i ocjenjuje:

„Stečaj nikome dobro nije donio pa sigurno neće ni nama, ali su nas posljednja dešavanja u vezi sa naplatom duga dovela u dilemu šta dalje. Nekako mi se čini da smo nespremni i mi a i država da u rudniku bude uveden stečaj zbog neizmirenih obaveza prema radnicima, poreske politike, nepovezanog staža .Mislim da sve to treba prvo riješiti ili barem da se u hodu rješava kroz neki socijalni program koji nam je ministar ekonomije najavio“, poručuje Bojanović.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *