Mađarska proširila mjere pomoći za dužnike u stranim valutama

Dodajte komentar

Vladajuća mađarska stranka Fidesz predložila je da se pomoć hipotekarnim dužnicima u stranim valutama proširi na sve vlasnike takvih kredita.

Novi predlog zakona objavljen je na internetskim stranicama mađarskog parlamenta a predviđa proširenje postojećeg programa pomoći i na sve koji kasne s plaćanjem više od 90 dana i na one koji duguju više od 20 milijuna forinti (90.700 dolara).

Program ograničava iznos povrata kroz povlaštene valutne kurseve, osjetno niže od tržišnih, pri čemu dio razlike plaćaju banke, dio vlada, a dio dužnici, nakon dugog razdoblja počeka.

Vladin izvor kazao je za Reuters da su se čelnik Fidesza Antal Rogan i ministar ekonomije Mihaly Varga sastali kako bi razgovarali o tom predlogu i da ga je ministar podržao.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Po vladi bi on trebalo da funkcioniše kao privremeno rješenje dok ne podastru vlastito trajno rješenje nakon što tužbe protiv banaka daju jasniju sliku mogućih rješenja.

‘Ove su mjere savršeno prikladne u aktuelnoj situaciji u kojoj se nedvosmisleno pravno okruženje (tek) formira’, izjavio je portparol vlade Andras Giro-Szasz na konferenciji za novinare. ‘Nakon što pravno okruženje bude jasno, vlada će moći da donese vlastite mjere i prijedloge’, prenosi izlavu hrvatski Tportal.

Predlog zakona mogao bi povećati troškove banaka u Mađarskoj koje već plaćaju jedan od najviših bankarskih poreza u Evropi ali bi vjerovatno bio puno jeftiniji od drugih mogućih mjera, poput postupne konverzije kredita u forinte po povlaštenom kursu.

Dosadašnji su vladini programi donijeli tek djelimično olakšanje vlasnicima kredita, uglavnom u švajcarskim francima i eurima.

Vlada je bankama dala rok do 1. novembra da izmijene ugovore o kreditima u stranim valutama u korist dužnika. U suprotnom je najavila vlastite mjere za rješenje tog pitanja.

Prijedlog bi mogao da postane zakon već u utorak, kazao je Rogan na konferenciji za novinare. Portparolka udruženja banaka nije komentarisala predlog.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *