EU prognozira blag privredni oporavak i visoku nezaposlenost

Dodajte komentar

Evropska privreda nastaviće da se oporavlja u drugoj polovini ove godine mada usporenim tempom dok će nezaposlenost ostati visoka i tokom cijele iduće godine, saopštila je danas Evropska komisija.

Očekuje se da će privredna aktivnost u Evropskoj uniji porasti za 0,5 odsto u drugoj polovini ove godine a za cijelu godinu biće nepromijenjena u odnosu na prethodnu godinu. Predvidja se da će privreda EU ponovo zabilježiti rast u 2014. godini od 1,4 odsto, navodi se u jesenjoj prognozi Evropske komisije.

U njenoj prethodnoj prognozi u maju se i dalje očekivao pad privredne aktivnosti od 0,1 odsto 2013. godine.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Komisija, izvršno telo EU, takodje očekuje da eurozona, od 17 zemalja, nastavi oporavak od duže recesije iz koje je izašla u drugom kvartalu ove godine. Medjutim za cijelu 2013. godinu očekuje se da će eurozona i dalje bilježiti pad ekonomske aktivnosti od 0,4 odsto.

Za 2014. Komisija očekuje rast od 1,1 odsto u eurozoni, što je revidirano naniže sa 1,2 odsto koliko je predvidjeno u maju.

“Ima sve više znakova da je evropska privreda stigla do prekretnice”, rekao je evropski komesar za ekonomska i monetarna pitanja Olli Rehn.

Oporavak će podstaći snažnija domaća tražnja uz usporavanje mera štednje kao što su smanjenja potrošnje i povećanja poreza, navodi se u prognozi.

“Fiskalna konsolidacija i strukturalne reforme preduzete u Evropi stvorile su osnovu za oproavak”, dodao je Rehn.

Proizvodnja u eurozoni, medjutim, i dalje je oko tri odsto niža od nivoa zabilježenog 2008. kada je globalna finansijska kriza tek ulazila u najtežu fazu, a dužnička kriza evropskih vlada još nije počela, dodaje se u izvještaju.

Očekivani blagi privredni rast u eurozoni neće moći da otvori mnogo novih radnih mjesta, što znači da će stopa nezaposlenosti ostati nepromijenjena na sadašnjem visokom nivou od 12,2 odsto, ove godine kao i iduće godine. Predvidja se da će nezaposlenost početi da pada tek 2015. godine kada će prema prognozi pasti na 11,8 odsto.

Rehn je priznao da je “prerano da se proglasi pobeda” i dodao da “nepzaposlenost ostaje na neprihvatljivo visokim nivoima”.

Stopa nezaposlenosti za celu EU od 28 zemalja gde se uključuju zemlje kao što su Britanija i Poljska koje ne koriste evro kao valutu će pasti sa 11,1 odsto 2013. na 11 odsto iduće godine.

Komisija očekuje da će Španija koja je zahvaćena krizom zabeležiti ponovo privrdni rast od 0,5 odsto iduće godine, a da će ove godine imati pad od 1,3 odsto.

Za Grčku EU ostaje pri ranijoj prognozi da će zemlja uspeti da ostvari neznatan rast od 0,6 odsto iduće godine posle prognoziranog pada od 4.0 odsto ove godine.

U Španiji se očekuje da će nezaposlenost ostati iznad 26 odsto do kraja iduće godine, a u Grčkoj se očekuje mali pad nezaposlonosti sa 27 odsto koliko iznosi sada na 26 odsto 2014. godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *