Trgovci prave puno prekršaja

Dodajte komentar

Za šest mjeseci ove godine Tržišna inspekcija je obavila 4.717 kontrola u oblasti zaštite potrošača, u kojima je utvrđeno 2.934 nepravilnosti navodi se u izvještaju o realizaciji Akcionog plana Nacionalnog programa zaštite potrošača, koji je usvojila Vlada.

U prethodnoj godini tržišna inspekcija imala je 7.446 pregleda, od čega 655 po nalozima i prijavama, piše Pobjeda.

Utvrđeno je ukupno 5.164 nepravilnosti, a najčešće u 2.211 slučajeva se odnose na obaveze trgovaca da cijene ističu tako da ne dovode potrošača u zabludu navodi se u dokumentu. Slijede nepravilnosti koje se odnose na deklarisanje i označavanje proizvoda, isprave uz proizvod u prometu, obaveze trgovaca u pogledu izdavanja potrošaču čitljivog i jasnog računa, obavještenje potrošača o načinu ostvarivanja prava na reklamaciju.

Zabranjenih ponašanja trgovaca bilo je 47, nepoštovanja obaveza u pogledu pratećih isprava za proizvod i garantnog lista seam, nepravilnosti kod označavanja robe sa nedostatkom kao i robe koja nije za prodaju 20, dok je nepoštovanje obaveze da se omogući potrošaču pravo na garanciju bilo u 23 slučaja, a onemogućavanja prava na reklamaciju u 19 slučajeva.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Broj inspekcijskih pregleda u oblasti bezbjedriosti proizvoda u 2012. godini iznosio je 2.070, a 101 utvrđena nepravilnost, od čega 95 se odnosi na plasiranje opasnih-nebezbjednih proizvoda. U periodu od januara do juna 2013. godine u ovoj oblasti kontrolisana su tri proizvoda dječija kolica, namještaj sjedenje i stolovi za kampovanje, kao i nosiljke za bebe.

Kako se navodi u izvještaju pronađeno 76 vrsta opasnih proizvoda u ukupnoj količini od 2.998 komada, od ukupno uvezenih 5.969 komada. U reaktivnom nadzoru, na osnovu RAPEX, (EU nedjeljnih izvještaja) na tržištu je traženo 49 opasnih proizvoda i nijedan nije pronađen.

Turističkoj inspekciji su potrošači u 2012. i prvoj polovini ove godine podnijeli 98 prijava, od kojih je 79 riješeno u njihovu korist, a 11 proslijeđeno drugim organima.Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost je u periodu jul 2012 jun 2013. imala 164 žalbe korisnika, od kojih je prihvaćena 161. U korist potrošača riješeno je 90 žalbi, a odbijeno 71. Neriješene su tri prijave.

Zdravstveno-sanitarna inspekcija je u prethodnoj godini u oblasti bezbjednosti hrane obavila 8.413 kontrola, pri čemu je utvrđena 1.871 nepravilnost, a izrečeno 811 novčanih kazni.

U prometu zbog isteklog roka za upotrebu, izmijenjenih senzorskih svojstava, neispravnih deklaracija i drugih neispravnosti uništeno je ukupno 412 kilograma ili litara hrane, a van prometa stavljeno 502.

Konstatovani su i nedostaci nehigijenskog postupanja sa hranom i neposjedovanje dokumentacije. U 2012. godini ovoj inspekciji je podnijeto 66 prijava potrošača, od kojih je 60 ocijenjeno utemeljenim, nakon čega je inspekcija reagovala.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *