Članice eurozone treba da pomognu bankama

Dodajte komentar

Realno je tražiti od vlada članica eurozone da pomognu svojim bankama ako predstojeće provjere Evropske centralne banke (ECB) pokažu da ih treba dokapitalizovati, ocijenio je njen predsjednik Mario Draghi.

ECB će temeljno analizirati rizike i kvalitet banaka eurozone, prije nego što naredne godine direktno preuzme nadzor nad njima.

U centralnoj monetarnoj instituciji eurozone žele da posljedice te analize, uključujući eventualnu dokapitalizaciju, odnosno likvidaciju banaka, finansiraju vlade zemalja članica eurozone, prenosi Biznis.ba.

“Da bi ocjena kvaliteta imovine i provjere otpornosti na nepovoljne uslove poslovanja bili vjerodostojni, biće nam potrebna podrška nadležnih tijela zemalja članica”, kazao je Dragi u Evropskom parlamentu (EP).

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Nakon što ga je jedan član EP pitao je li realno tražiti takvu podršku i od krizom zahvaćenih zemalja poput Grčke, Španije, pa i od Francuske, Dragi je saopštio da su banke u tim državama u boljem stanju nego što su bile prije prethodne provjere, sprovedene 2011. godine.

Prema aktualnim planovima jedinstveni evropski mehanizam za likvidaciju banaka trebalo bi da bude biti uspostavljen 1. januara 2015, a procjenjuje se da će prateći fond, koji će se finansirati iz doprinosa banaka, biti uspostavljen za deset godina.

Dragi smatra da je to predugo i da bi se u međuvremenu trebalo omogućiti finansiranje kratkoročnih potreba putem kreditne linije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *