Bez teoretisanja do lige uspješnih: Vodič korak po korak

Dodajte komentar

Ako ste još uvijek u potrazi za motivacijom, ovo nije tekst za vas. Ove praktične savjete mora usvojiti svako koga do uspjeha vodi akcija i, naravno, navike, piše bizlife.rs.

Upravo je ovo priča o navikama koje morate steći kako biste ušli u ligu uspješnih. Zašto biste, uostalom, tražili nove formule koje vode do vaših ciljeva kada formule već postoje i pokazale su se odličnima u praksi.Navika broj jedan, oko koje su se složili svi ugledni biznismeni koji služe za primjer da je sve moguće, je da uspjeh nikada ne opisujete novcem. Ako je cijeli trud samo zbog novca, nikada vam neće biti dosta i uvijek ćete biti nezadovoljni i neispunjeni. Vaš uspjeh mora biti ‘osvjetljen srećom’. To je krajnji cilj.

Vodite dva dnevnika

Čitajte i ne prestajte čitati. Beletristika ili stručna literatura, što god, samo čitajte kako biste razvijali svoje ideje i kreativnost. Koliko dnevno? Bar pola sata.

Svakog dana ustanite u isto vrijeme.

Uvijek završavajte sve što se upisali u svoju listu ’učiniti’. Nekada je to neizvodljivo zbog ’viših sila’, ali stavke koje ne uspijete realizovati u planiranom danu, prebacite u sljedeći, pa u sljedeći sve dok ne završite planirano.

Ta lista ’učiniti’ mora imati dvije stavke koje su vam veoma važne i potrudite se da na njih prvo prionete. Na onim manje važnim zadacima radite poslije.

Svako uspješan će vam otkriti tajnu da vodi dva dnevnika sa bilješkama – jedan, gdje upisuje planove, rasporede, taktiku, zadatke, poslove…, i drugi, s zapisanim mislima, idejama, velikim i malim ciljevima. Opravdanje? Samo zapisana ideja može postati dodirljivi dio stvarnosti.

Radite u kontinuitetu sat i po. Danas se pod radom podrazumijeva i praćenje događanja na društvenim mrežama, telefoniranje, ćaskanje s kolegama. Poenta je da trebate steći naviku da sat i po provedete u konstruktivnom radu bez prekidanja, nakon čega možete na pauzu. Ovo je odličan način za sticanje ’radne kondicije’.

Porodica uvijek mora biti ispred posla

Kada koristite pauzu, osmislite je tako da vam vrati onaj jutarnji puls, onu jutarnju pažnju i budnost. Šetnja može biti rješenje ili meditacija, ko voli.

Ustajte iz kreveta svakog dana (što znači SVAKOG dana, ne RADNOG dana) prije 6. Pred vama je tako duži dan, pa i veći broj mogućnosti.

Porodica mora biti ispred posla. Posla nema bez porodice (poslušajte iskusnije i ne testirajte).

Koristite bijeli papir, što god vidljivo i veliko gdje možete zapisivati sve što planirate i želite. Odlična tehnika.

Steknite naviku da s drugima često razgovarate o svojim željama i ciljevima. Svakako se prije obraćajte ljudima koji su vam slični i koji možda sa vama dijele vaše ideje i vizije.

Zdravo se hranite

Okružite se uspješnim ljudima bez obzira čime se bave. Dišite u uspješnom okruženju i uspjeh ćete i živjeti.

Zdravo tijelo traži vašu pažnju. Dobro promislite što ćete doručkovati ili ručati, ne jedite što stignete tek toliko da se zasitite. A, kad smo kod rekreacije, tu nema pregovora – bar možete u šetnju svakog dana po pola sata.

Trošite novac na ono što će vam pomoći da budete bolji i uspješni. Treba da imate skup auto i sat ručne izrade, ali bolje taj novac uložite u sebe, u obrazovanje, u svoj biznis. Doći će vrijeme za samopromociju kroz auto ili nakit.

Žrtvujte se. Možda svuči surovo, ali bolje je da svoje vrijeme posvetite svemu što će vam donijeti uspjeh, nego onome što volite, u čemu uživate ili što mislite da vam donosi zadovoljstvo.

Često se vraćajte gore spomenutim dnevnicima i čitajte ih i ispravljajte ako ima potrebe (a, često ima). Ovo je vrlo korisna navika.

Svakog dana zapišite tri stvari na kojima ste iskreno zahvalni.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *