Banco Popolare u dobitku

Dodajte komentar

Banco Popolare izvijestila je da je u prvom tromjesečju ponovo poslovala s neto dobiti, nakon gubitka u prethodna tri mjeseca.

U prva tri mjeseca ove godine banka je zabilježila neto dobit od 91,89 miliona eura. U prethodnom tromjesečju zabilježila je neto gubitak od 890 miliona eura a u istom razdoblju lani on je iznosio 109,1 miliona eura.

Od navedene neto dobiti 51 miliona eura otpada na izmijenjene procjene vrijednosti izdatih dužničkih papira, koji su u prva tri prošlogodišnja mjeseca negativno uticali na rezultat, smanjivši ga za 212 miliona eura, navodi se u saopštenju, prenosi Bankamagazine.

Ako se izuzme taj faktor, banka je prva tri mjeseca ove godine zaključila s neto dobiti od 49 miliona eura dok je u istom prošlogodišnjem razdoblju ona iznosila 92 miliona eura.

Ukupni prihodi uvećani su u prvom ovogodišnjem tromjesečju 24,8 posto i iznosili su 984,292 miliona eura.

Banka je u prva tri ovogodišnja mjeseca neto otpisala 229 miliona eura nenaplativih kredita, u poređenju s 211 miliona koliko je taj otpis iznosio u istom razdoblju lani. U četvrtom tromjesečju otpis je iznosio visokih 683,5 miliona eura nakon revizije koju je centralna italijanska banka sprovela u cijelom bankovnom sektoru.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *