Nezaposlena trećina Srbije

Dodajte komentar

Ambiciozni plan Srbije da se u ovoj godini zaustavi rast nezaposlenosti, a da do kraja dekade obori stopu nezaposlenosti na 10,8 odsto – nesumnjivo je propao.

U Srbiji je danas, mimo svih zvaničnih očekivanja, bez posla svaki treći radno sposobni građanin, a od kraja marta do danas Nacionalna služba za zapošljavanje na svoje spiskove dodala je još 14.309 imena. S listom od čak 792.888 nezaposlenih Srbija je još jednom oborila sopstveni neslavni rekord.

– Najviše je onih koji posao traže od jedne do dvije godine – 17,72 odsto, a potom 13,09 odsto onih koji posao čekaju od tri do pet godina – kaže Srđan Andrijanić iz NSZ. – Nažalost, njih 73.334 čeka zaposlenje između pet i osam godina.

U Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike kažu da je porast zaposlenih moguć tek nakon što se oporavi privreda Srbije, a do tada su svima mahom vezane ruke.

Ivan Nikolić, iz Ekonomskog instituta, ne spori da je sređivanje privrede preduslov, ali dodaje da je problem u tome što ne postoji nikakva nacionalna stategija da se to i postigne:

– Zato ne iznenađuje što ni ova strategija zapošljavanja nije dala nikakave rezultate. Bez ozbiljne taktike ovakvi planovi predstavljaju više spisak lijepih želja nego mogućnosti.

I sociolog Dušan Mojić, čija je specijalnost oblast rada i zapošljavanja, kaže da je privreda nesumnjivo glavni pokretač, ali da ima nečega i u „kulturološkom nasljeđu“:

– Mi čekamo da drugi učine nešto za nas i neprestano se oslanjamo na državu ili neke institucije ili ljude i tako postajemo pasivni. Ipak, izvjesno je i da su mjere za zapošljavanje nedovoljne, a da su službe koje se bave ovim poslom neorganizovane, na birou je premalo savjetnika.

Kritično među mladima 
Stopa nezaposlenosti među mladima je bila 46,1 odsto u 2010. godini kada je Vlada sastavljala desetogodišnju agendu za smanjenje ovih procenata. Tada je zacrtano da će u 2020. ova stopa biti prepolovljena i da će iznositi 23,3 odsto. Danas je, međutim, svaki drugi „omladinac“ u Srbiji – bez posla. Novosti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *