Mađarska noćna mora za bankare

Dodajte komentar

Grupa Inteza Sanpaolo je situaciju u Mađarskog nazvala „noćnom morom“ bankarstva, prenosi slovačka agencija SITA.

Najveća italijanska komercijalna banka Inteza Sanpaolo je prošlog mjeseca najavila da će smanjiti svoje prisustvo u Mađarskoj, pošto su je gubici na tom tržištu u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju, gurnuli u „crveno“.Četvrta najveća italijanska banka Banko popolare je saopštila da je postigla dogovor o prodaji svoje mađarske filijale domaćoj kreditnoj instituciji Magnet bank za pola miliona eura.

Italijanska firma je stekla svoju mađarsku filijalu 2007. godine, a tamošnje tržište napušta kao prva italijanska banka. Banko popolare je navela u saopštenju da prodaja mađarske filijale neće uticati na njene fianansijske rezultate.

Mađarski premijer Viktor Orban je prošlog mjeseca rekao da u zemlji ima previše stranih banaka. Vlada će, prema njemu, izgraditi sistem državnog bankarstva sa ciljem da poboljša dostupnost kredita.

Osnova tog sistema trebalo bi da bude mreža štedionica, čiji je vlasnik postala mađarska država kada je prošle godine otkupila udio u banci Takarekbank.

Najavljena izgradnja sistema bankarstva pod državnom kontrolom predstavlja najnoviju inicijativu mađarske vlade koja je u posljednje tri godine uznemirila investitore i međunarodne institucije, prenosi Capital.

Među ostale kritikovane korake, spadaju najveći bankarski porez u Evropi i vanredno oporezivanje energetskih, maloprodajnih i telekomunikacijskih firmi.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *