Ovo su najprodavanije čokoladice

Dodajte komentar

Američka konditorska kompanija Mars je, po visini prihoda od prodaje, prva među najvećim proizvođačima čokolada, na listi magazina Kendi Industriz (Candy Industries).

Mars je u 2012. godini ostvario prihode od 16,8 milijardi dolara, piše francuski Figaro.

Grupa zapošljava 32.000 ljudi u ukupno 51 pogonu, a njene najpoznatije marke, pored čokoladica Mars, jesu Baunti, Tviks, Snikers i druge.

Na drugom mjestu je nemački proizvođač Mondelez Internešenal, sa popularnom Milka čokoladom. U prošloj godini, ova kompanija ostvarila je prihode od 15,48 milijardi dolara.

Manje poznat Barsel SA, filijala meksičke Grupe Bimbo, takođe je međunarodni “čokoladni” gigant, s prihodima od 14 milijardi dolara u 2012. Švajcarska kompanija Nestle nalazi se na četvrtom mestu, s prihodima od 12,8 milijardi dolara u prošloj godini, a najbolji rezultat ostvarila je marka KitKat.

Slijedi japanska kompanija Meiji, koja je realizovala 12,42 milijarde dolara prihoda, a posle nje je američka firma Herši, sa 6,46 milijardi dolara ukupne vrijednosti prodaje u prošloj godini. Italijanski Ferero zauzeo je sedmo mjesto na listi, s prošlogodišnjim prihodima od 5,62 milijarde dolara, a uspjeh uglavnom duguje markama Nutela i Kinder.

Na osmom mjestu je švajcarska grupa Lind&Springli sa 2,97 milijardi dolara prihoda u 2012, dok je na devetom mestu njemački Stork, zahvaljujući prije svega bombonama i crnim čokoladama. Grupa je ostvarila prihod od 2,27 milijardi dolara u prošloj godini, prenosi b92.net.

Listu zaključuje turska Grupa Jildiz sa 2,2 milijarde dolara prihoda, koja u ponudi ima 83 različita proizvoda, od biskvita do čokolada, pod brendom Ulker.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *