Iskorijeniti siromaštvo do 2030.

Dodajte komentar

Predsednik Svjetske banke Džim Jong Kim zacrtao je kao novi cilj iskorijenjivanje “ekstremnog siromaštva” na planeti do 2030. godine.

On je ocijenio da će ostvarenje tog cilja zahtijevati “izuzetne napore”.

“Svijet bez siromaštva i ekonomske izolacije je na dohvat ruke… dostići taj cilj zahtijevaće izuzetne napore. Ali ko još može da sumnja da je taj cilj vrijedan takvih napora”, rekao je Kim u govoru u Vašingtonu.

Šef Svjetske banke želi da procenat ljudi koji živi sa manje od 1,25 dolara na dan padne sa 21 odsto, koliko je iznosio 2010. godine, na tri odsto do 2030. godine.

“Kada bude ispod granice od tri odsto potpuno će se izmijeniti priroda izazova koje predstavlja siromaštvo. Središte naše akcije preći će sa strukturalnih mjera na ciljane mjere za male grupe. Bitka protiv masovnog siromaštva koju su zemlje vjekovima vodile biće osvojena”, rekao je Kim.

Međunarodna zajednica je 2000. godine već definisala osam milenijumskih ciljeva koje treba postići do 2015. godine. Jedan od njih, da se siromaštvo prepolovi, već je dostignut 2010. godine , pet godina prije roka, rekao je Kim.

“Znamo da iskorenjivanje siromaštva neće biti lako. Taj zadatak biće sve teži jer će biti sve teže stići do siromašnih”, rekao je on.

Drugi cilj, prema riječima šefa Svjetske banke, jeste da se podstiču prihodi 40 odsto najsiromašnijeg stanovništva u svakoj zemlji.

Da bi se ostvarila ta dva cilja ekonomski rast mora da se ubrza, posebno u Južnoj Aziji i podsaharskoj Africi, rekao je Kim i upozorio na potencijalne šokove koji bi to mogli da dovedu u pitanje kao što su prirodne katastrofe, nova finansijska kriza ili kriza koju bi izazvao manjak hrane.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *