Hrvatska: Banke od 1. marta na optuženičkoj klupi

Dodajte komentar

Prvo raspravno ročište u parnici protiv osam banaka koje je zbog valutne klauzule u švajcarskim francima i jednostrane promjene kamatne stope tužilo udruženje “Potrošač” održaće se u petak, 1. marta, prenosi Poslovni.hr.

Kolektivnu tužbu protiv osam banaka – Zagrebačke, Privredne, Erste, Raiffeisenbank, Hypo Alpe-Adria-Bank, OTP, Splitske banke i Volksbanke zagrebački Trgovački sud prihvatio je lani u decembru, no tada je odbacio zahtjev da se bankama naloži da potrošačima izmjene ugovorene obveze i glavnicu vežu uz euro.

Sud je tada naložio tužiocu da svakoj banci pojedinačno u roku od 15 dana dostavi primjerak ugovora sa spornom valutnom klauzulom, odredbu opštih uslova o promjenjivim kamatnim stopama te primjerak ponude ili reklame za kreditne ugovore uz primjenu švajcarskog franka.

Udrženje Potrošač je pritom za svaku banku morala navesti je li ta banka za konkretnu vrstu kredita nudila samo kredit u švajcarcima ili je bila ostavljena mogućnost izbora i u kunama ili eurima. Sud je tužiocu naložio i da dostavi podatak o kretanju kursa, odnosno odnos kursa između kune i švajcarca, kune i eura te eura i švajcarca. Riječ je o prvoj takvoj tužbi u istoriji hrvatskoga pravosuđa.

Ključna ročišta povodom tužbe protiv osam banaka kreću od 1. marta, a riječ je o prvom raspravnom ročištu koje će se održati u pet termina u prvije dvije sedmice marta, a na kojima će se saslušavati ključni svjedoci, saopštili su iz udruženja Franak kojoj je ranije odbijena tužba protiv banaka pa je na njenu inicijativu tužbu podnio Potrošač – Hrvatski savez udruženja za zaštitu potrošača. Osim 1. marta, termini su na zagrebačkom Trgovačkom sudu zakazani za 8., 11., 13., i 15. marta.

Udrženje Franak ističe da u Hrvatskoj ima preko 100.000 korisnika kredita vezanih za “švajcarce”, od kojih je 75.000 stambenih kredita, kojima su s obzirom na klizanje franka i promjene kamatnih stopa posljednjih godina rate otplate porasle od 35 do čak 100 posto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *