Poljska još izbjegava eurozonu

Dodajte komentar

Odluku o terminu prelaska Poljske na euro trebalo bi da donese tek nova vlada nakon izbora 2015. godine.

Na specijalnoj sjednici vlade je dogovoreno da Poljska odabere oprezan pristup i prvo se pobrine da ispuni kriterijume iz Mastrihta, neophodne za ulazak u eurozonu a tek onda da odlučuje o datumu.

„Ispunjavanje kriterijuma iz Mastrihta vrijedi napora samo po sebi, nevezano za naš ulazak u eurozonu jer donosi koristi poljskoj privredi. Za privredu nema koristi od smišljanje nekakvih čudesnih glatkih načina ulaska u eurozonu bez toga da se vodi računa o javnom mnjenju, samo da se učvrsti nečija politička pozicija“, kazao je predsjednik Poljske Bronjislav Komorovski.

Komorovski je rekao da treba odustati od određivanja nekog roka do kada Poljska treba da pređe na euro.

„Bitno je da zajedničkim naporom uvjerimo Poljake da prihvate produbljivanje eurointegracije a ne da ih plašimo“, kazao je Komorovski i dodao da će pokušati oko takvog opreznog puta u eurozonu da okupi i opoziciju.

„Treba ohladiti i entuzijazam onih koji misle da bi bilo najbolje da Poljska već sutra bude u eurozoni. Poljska smjera u zonu eura, programirano, polako a cilj je bezbjednost Poljaka. I privrede i svakog stanovnika“, rekao je na zajedničkoj konferenciji sa Komorovskim i premijer Donald Tusk.

Po riječima poljskog premijera, izborna 2015, kada će Poljaci birati i novi parlament i novog predsjednika zemlje, dobar je momenat da Poljska saopšti da je spremna i ispunila kriterijume, prije svega budžetskog deficita i da nema čega da se stidi pred drugim zemljama eurozone.

Ranije je poljski ministar finansija Jacek Rostovski potvrdio da očekuje da će stanje javnih finansija 2015. i 2016. godine omogućavati Poljskoj prelazak na euro.

Rostovski je, međutim, naglasio da će jednako važna biti procjena da će ulazak u eurozonu za Poljsku biti od koristi i da joj neće donijeti probleme kakve su imale neke druge, nedovoljno pripremljene članice, prenosi Capital.ba.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *