Mozilla najavila telefone s operativnim sistemom Firefox

Dodajte komentar

Mozilla je u nedjelju objavila kako će predstaviti telefone pokretane operativnim sistemom Firefox koji će biti konkurencija Appleovim i Googleovim uređajima, prenosi CNN.

Iz Mozille su rekli kako su uspostavili saradnju s 18 teleoperatora i četiri proizvođača širom svijeta. Prve telefone s Firefoxom proizvodiće Alcatel, LG i ZTE, a tokom godine pridružit će im se i Huawei.

U međuvremenu je i Sony najavio kako će u saradnji s Telefonicom 2014. godine predstaviti vlastiti uređaj s Firefoxom. Mozillin operativni sistem je softver otvorenog tipa koji može raditi i na uređajima koji su znatno manje sofisticirani od mnogih postojećih smartphonea. Developeri će moći izrađivati i prodavati aplikacije za mobilne uređaje bez dijeljenja prihoda s Appleom ili Googleom.

‘Operativni sistem Firefox će srušiti zidove između aplikacija i interneta jer su aplikacije za Firefox napravljene pomoću internetskih tehnologija, kao što je HTML5’, rekao je Jay Sullivan, Mozillin viši potpredsjednik za proizvode. ‘Očekujemo da će više aplikacija koje ljudi vole biti izrađeno za operativni sistem Firefox jer već sada više developera radi za Web nego za bilo koju drugu platformu ‘, dodao je.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *