Rabobank čeka kazna zbog dogovaranja kamata

Dodajte komentar

Holandska grupa Rabobank biće kažnjena s više od 440 miliona dolara zbog manipulisanja kamatnom stopom libor, izvijestila je novinska agencija Bloomberg.

Rabobank je druga finansijska grupacija u Holandiji po vrijednosti aktive, a Bloomberg je izvijestio, pozivajući se na četiri izvora bliska istrazi, da bi mogla postići nagodbu s američkim i britanskim regulatorima vezano za optužbe da je pokušala manipulisati Liboroma.

Londonska međubankarska referentnakamatna stopa Libor i evropska kamatna stopa Euribor ključni su evropski pokazatelji cijena zaduživanja za banke.

Rabobank će vjerovatno platiti između 290 miliona funti (438 miliona dolara), koliko je britanski Barclays platio u junu i 612 miliona dolara koliko je Royal Bank of Scotland platio ovog mjeseca, objavio je Bloomberg. Kazna bi mogla biti naplaćena već u maju.

Holandska banka u korporativnom vlasništvu odbila je komentarisati tu informaciju. U avgustu  je objavila da je primila nekoliko sudskih poziva i zahtjeva za informacijama o procesu utvrđivanja referentne kamatne stope u različitim zemljama, uključujući i Veliku Britaniju SAD, Švajcarsku, Japan i Singapur.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *