Po­lja­ci tra­že 500.000 to­na ru­de

Dodajte komentar

U nik­šić­kim Rud­ni­ci­ma bok­si­ta već pet­na­est mje­se­ci ne­ma pro­iz­vod­nje, a po­sled­njih pet ni nov­ca za pla­te 314 rad­ni­ka, ko­ji stre­pe za da­lju sud­bi­nu pred­u­ze­ća i svo­jih rad­nih mje­sta, iz­ja­vio je za „Dan” član pred­sjed­ni­štva Udru­že­nja in­že­nje­ra fir­me Ra­di­vo­je Kne­že­vić i do­dao da je Vla­di rje­še­nje za pro­ble­me u bok­si­ti­ma na do­hvat ru­ke.

– Ne­ma tu mno­go da se raz­mi­šlja, već jed­no­stav­no da dr­ža­va pre­u­zme Rud­nik i sklo­pi ugo­vo­re o iz­vo­zu ru­de bok­si­ta. U po­sled­nje vri­je­me in­te­re­so­va­nja ima vi­še ne­go ra­ni­je, a po­da­tak da jed­na kom­pa­ni­ja či­je je sje­di­šte u Lon­do­nu a ko­jom ga­zdu­ju Po­lja­ci že­li da sklo­pi ugo­vor o is­po­ru­ci 500.000 to­na ru­de za go­di­nu do­vo­ljan je po­ka­za­telj da Bok­si­ti ima­ju per­spek­ti­vu – re­kao je Kne­že­vić.On na­gla­ša­va da su pred­stav­ni­ci te kom­pa­ni­je ne­dav­no po­sje­ti­li Rud­nik, a pre­go­vo­ri sa nji­ma, tvr­di Kne­že­vić, ni­je­su za­vr­še­ni. Pre­ma ne­zva­nič­nim in­for­ma­ci­ja­ma “Da­na” u pi­ta­nju je Bo­ri­šev gru­pa, či­ji je di­rek­tor na­ja­vio da će usko­ro da ura­de “dju di­li­džens” Kom­bi­na­ta alu­mi­ni­ju­ma. Nji­ho­vo sje­di­šte je u Lon­do­nu.

– Pre­ma in­for­ma­ci­ja­ma sa ko­ji­ma ras­po­la­žem u Vla­di se po­sled­njih da­na in­ten­ziv­no ra­di na ra­zr­je­še­nju si­tu­a­ci­je u Bok­si­ti­ma. Udru­že­nje in­že­nje­ra je i ra­ni­je tra­ži­lo da fir­mu pre­u­zme dr­ža­va, i sma­tram da su nas ozbilj­no shva­ti­li i da će to uči­ni­ti. Kup­ce ru­de ima­ju na do­hvat ru­ke, a cje­lo­kup­na ko­li­či­na ko­ju su tra­ži­li išla bi, zna­či, na iz­voz i ti­me bi Bok­si­ti bi­li spa­se­ni – ka­te­go­ri­čan je on.

Na pi­ta­nje da li bi se ta­kvim po­te­zom stvo­ri­li pro­ble­mi na re­la­ci­ji Vla­da – CE­AK, ko­ji u nik­šić­kom rud­ni­ku ima isti ak­cij­ski udio, Kne­že­vić na­gla­ša­va da su Ru­si dav­no od­u­sta­li od Bok­si­ta.

– Već odav­no u fir­mi ne­ma ni­ti jed­nog pred­stav­ni­ka ru­skog me­nadž­men­ta, CE­AK ni­je is­pu­nio ni­jed­nu oba­ve­zu za Rud­nik, ni­ti rad­ni­ci­ma is­pla­ću­je za­ra­de. Da je bi­lo sre­će Vla­da je odav­no mo­gla pre­u­ze­ti upra­vlja­nje fir­mom i ne bi bi­li u si­tu­a­ci­ji u ko­joj smo sa­da. Ipak, ni­je ka­sno jer ima­mo šan­su da sve što pro­iz­ve­de­mo iz­ve­ze­mo, a da Vla­da ni­je od­u­sta­la od Bok­si­ta go­vo­ri i to što su pred kraj go­di­ne fir­mi da­li po­zaj­mi­cu da is­pla­ti po­moć rad­ni­ci­ma. Da mi­sle dru­ga­či­je, ne bi nam da­li te pa­re – sma­tra Kne­že­vić, piše “Dan”.

Nik­šić­ki bok­sit je naj­kva­li­tet­ni­ji u Evro­pi, na či­joj te­ri­to­ri­ji, ka­ko Kne­že­vić ka­že, tre­nut­no vla­da ne­sta­ši­ca te ru­de. Ki­na, po­ja­šnja­va on, kao naj­ve­ći pro­iz­vo­đač alu­mi­ni­ju­ma sa evrop­skog pod­ruč­ja ot­ku­plju­je bok­sit, pa se nik­šić­kom rud­ni­ku otva­ra ve­li­ka šan­sa da pre­ko broj­nih ko­o­pe­ra­na­ta pla­si­ra svoj bok­sit.

– Na ru­do­ko­pu Za­grad, gdje je bok­sit vi­so­kog kva­li­te­ta, Rud­nik tre­nut­no ima mi­li­on i 840.000 to­na is­pi­ta­ne ru­de sprem­ne za eks­plo­a­ta­ci­ju. Na ko­pu Đu­ra­kov do is­pi­ta­no je do 220.000 to­na bok­si­ta, dok ja­ma Bi­oč­ki stan ima tri mi­li­o­na to­na is­pi­ta­ne ru­de. Naj­la­ška pro­iz­vod­nja bi bi­la na Za­gra­du i Đu­ra­ko­vom do­lu i oče­ku­je­mo da upra­vo na jed­nom od tih ru­do­ko­pa poč­ne eks­plo­a­ta­ci­ja, dok je na ko­pu Šti­to­vo ru­da ne­što lo­ši­jeg kva­li­te­ta i sma­tra­mo da za­sad nje­na eks­plo­a­ta­ci­ja ne bi bi­la is­pla­ti­va – po­ja­snio je Kne­že­vić.

Stru­ju pla­ća­li ru­dom
Do pri­je ne­ko­li­ko mje­se­ci Rud­ni­ci bok­si­ta du­go­va­li su Elek­tro­pri­vre­di za utro­še­nu stru­ju 162.000 eura, zbog če­ga su u vi­še na­vra­ta bi­li is­klju­či­va­ni s mre­že. Kne­že­vić je ka­zao da su, po­što pred­u­ze­će ne­ma pri­li­va nov­ca, dug rje­ša­va­li tram­pom.

– Od­re­đe­nu ko­li­či­nu ra­ni­je eks­plo­a­ti­sa­ne i la­ge­ro­va­ne ru­de da­li smo EPCG ka­ko bi pla­ti­li dug za stru­ju, ko­ji je sa­da sve­den na oko 20.000 eura. Oni će taj bok­sit pro­da­ti i ti­me na­mi­ri­ti svo­ja po­tra­ži­va­nja. Osta­le ser­vi­sne oba­ve­ze po­put ra­ču­na za te­le­fo­ne i go­ri­vo obez­bje­đi­va­li smo od ve­o­ma ma­le ko­li­či­ne ru­de, od­no­sno 10.000 to­na, ko­ja je pro­da­ta po­sred­nič­koj fir­mi za po­tre­be ma­đar­skog MAL-a – ka­zao je Kne­že­vić.

Je­di­ni rad­ni­ci ko­ji su pro­te­klih go­di­nu za­po­sle­ni su gra­đe­vin­ci iz Sek­to­ra tu­ne­lo­grad­nje, ko­ji su an­ga­žo­va­ni kao po­di­zvo­đa­či ra­do­va na tu­ne­lu Ti­fran kod Be­ra­na. Kne­že­vić na­po­mi­nje da su Bok­si­ti sred­stva od ugo­vo­re­nog po­sla una­pri­jed po­tro­ši­li za pla­te za­po­sle­nih, a ra­do­ve na Ti­fra­nu nji­hov sek­tor bi tre­ba­lo da okon­ča do mar­ta.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *