Smjene zvaničnika i kašnjenja najskuplje Olimpijade ikad

Dodajte komentar

Predsjednik Rusije Vladimir Putin smijenio je potpredsednika nacinalnog Olimpijskog komiteta Ahmeda Bilalova zbog kašnjenja u izgradnji skakaonice za ZOI koje počinju tačno za godinu dana u Sočiju, a u Moskvi je prethodno objavljeno da će te igre biti najskuplje u istoriji.

Zimska Olimpijada u Sočiju koštaće Rusiju oko 51 milijardu dolara, ili pet puta više od provobitno predviđenih troškova, prenosi agencija Prajm, pozivajući se na procjene vladinih zvaničnika.

Izvori u ruskoj vladi su saopštili da je u gradnju svih objekata za Olimpijadu do sada uloženo oko tri četvrtine navedene sume, a najveći dio novca investiran je u infrastrukturu Sočija, kao i izgradnju velelepnih sportskih objekata.

U poređenju sa organizatorima nekoliko prethodnih zimskih Olimpijada, troškovi održavanja igara u Sočiju biće drastično veći, piše moskovska štampa i kao primjer navodi da su SAD za infrastrukturu i olimpijske objekte u Solt Lejk Sitiju 2002. godine potrošile tri milijarde dolara, dok je Italija zimsku Olimpijadu u Torinu 2006 finansirala sa oko 2,7 milijardi dolara, a Olimpijada 2010. u Vankuveru koštala je Kanadu, prema raznim izvorima, od 1,7 do 3,4 milijarde dolara.

Zanimljivo je, kada je riječ o troškovima Olimpijade, da će igre u Sočiju koštati oko deset milijardi dolara više nego ljetnja Olimpijada u Pekingu 2008. godine, iako ranije iskustvo pokazuje da su zimske igre tradicionalno jeftinije od letnjih koje zahtevaju masivniju infrastrukturu i veći broj sportskih borilišta.

Putin je u Sočiju upozorio, prilikom obilaska gradilišta na olimpijskim objekatima, da u finišu tog posla treba strogo voditi računa da se ne “naduvavaju” troškovi, a sve obavlja u skladu sa ranije potpisanim ugovorima.

Prema podacima iz ruskih izvora, na olimpijskim objektima u Sočiju angažovano je bezmalo 16 hiljada stranih radnika, a jedan od najvećih izvođača radova su i “Putevi Užice”, potvrdio je Tanjugu direktor moskovskog predstavništva tog preduzeća Vladimir Mićić.

Ranije najave ruskih zvaničnika da će se zimska Olimpijada finansirati, u velikoj mjeri, sredstvima privatnih firmi, nisu se pokazale tačnim, jer su glavni sponzori igara, u stvari, velike državne kompanije Gasprom, Ujedinjeni energetski sistemi, Sberbanka i druge.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *