Bugari protiv računa za struju

Dodajte komentar

Desetine hiljada Bugara protestovali su juče u više od 20 gradova zbog visokih računa za struju stvarajući dodatni pritisak na vladu nakon nedjelje protesta.

Protestanti su uzvikivali “Biće ovako svakog dana dok ne pobijedimo”, blokirali gradska središta, tražili ostavku vlade i renacionalizaciju mreža distributera električne energije.Cijene struje posebno su politički osjetljive u Bugarskoj, najsiromašnijoj zemlji Evropske unije, jer na podmirivanje računa za energente ide veliki dio mjesečnih prihoda građana, pogotovo u zimskim mjesecima.

Protestanti su bacali jaja, boce i voće, palili svoje račune za struju i napali kancelarije kompanija distributera struje u pet gradova.

Više od dvije hiljade ljudi blokiralo je glavni put prema Grčkoj kod južnog grada Dupnice.

Jedan od najvećih protesta održan je u Vrani gdje se okupilo 10.000 ljudi, a na zgradi gradske uprave su nacionalne zastave spuštene na pola koplja u znak podrške protestantima.

U Sofiji su protestanti blokirali saobraćaj preko čuvenog Orlovog mosta i na nekoliko glavnih ulica. “Ne možemo to više izdržati. Moja penzija je 155 leva (110 dolara) a moj račun za decembar je bio 175 leva. Što da radim?”, rekla je jedna penzionerka.

Lokalni mediji izvijestili su da su se protestanti, među kojima je bilo žena i djece, sukobili s policijom kad su pokušali doći do sjedišta češke kompanije CEZ koja električnom energijom opskrbljuje Sofiju i sjeverozapadnu Bugarsku.

Bugarsko tržište električne energije podijeljeno je na tri regije koje nadziru CEZ, takođe češki Energo-Pro i austrijski EVN. Prosječno povećanje cijena službeno iznosi oko 14 posto, ali su računi za struju koje su primili potrošači dva do tri puta veći nego prije poskupljenja.

Bugarska vlada je rekla da će razmotriti pitanje povećanja računa za struju, ali je ministar finansija Simeon Djankov u srijedu isključio mogućnost renacionalizacije distribucije električne energije, prenose agencije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *