Crnogorski bankari neće direktni promet sa Srbijom

Dodajte komentar

Nema smetnji da banke iz Crne Gore učestvuju u direktnom platnom prometu sa Srbijom, potrebno je samo da potpišu sa svojom centralnom bankom ugovor o učešću.

Međutim, kako je Dnevnim novinama saopšteno iz Narodne banke Srbije, naše banke do sada nijesu iskazale interesovanje za tim, iako se njegovom implementacijom uspostavlja efikasniji i jeftiniji platni promet između fizičkih i pravnih lica sa teritorija Republike Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. 

Sa druge strane, banke iz Srbije su odmah iskazale interes.

Budući da ne postoji direktan platni promet između Republike Srbije i Crne Gore, transakcije se obavljaju posredstvom ino-banaka, čime se gubi oko sedam miliona eura.

“Banke iz Srbije su odmah iskazale interes za učešće u međunarodnom kliringu plaćanja u eurima trenutno u sistemu učestvuje 18 banaka iz Srbije i pet banaka iz BiH. Dokaz vrlo aktivnog učešća banaka iz Srbije je i višestruko povećanje broja i vrednosti plaćanja u 2011. godini, u odnosu na 2010. godinu i ta vrijednost plaćanja je povećana za 3,07 puta (207 odsto), a broj plaćanja 2,52 puta (152 odsto). Što se tiče prometa u 2012. godini, po vrijednosti je veći 15 odsto nego u 2011. godini, dok je broj plaćanja uvećan za 11 odsto”, kazali su za Dnevne novine iz NBS-a, prenosi cdm.me.

Narodna banka Srbije i Centralna banka Crne Gore su još početkom 2008. godine stvorile sve neophodne normativne, organizacione, tehničke, kadrovske i druge pretpostavke za učešće banaka iz Crne Gore u Sistemu Međunarodnog kliringa plaćanja u eurima, čiji je operater Narodna banka Srbije.

Kako je saopšteno iz Narodne banke Srbije, učesnici mogu biti sve banke koje sa svojom centralnom bankom potpišu ugovor o učestvovanju u obračunu ovih plaćanja.

“To znači da nema smetnji da banke iz Crne Gore učestvuju u ovom platnom sistemu, ali do sada nisu iskazale interes, iako se njegovom implementacijom uspostavlja efikasniji i jeftiniji platni promet između fizičkih i pravnih lica sa teritorija Republike Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine”, istakli su iz Narodne banke Srbije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *