Dužnicima zabraniti osnivanje preduzeća

Dodajte komentar

Ministarstvo finansija pripremiće akcioni plan za suzbijanje sive ekonomije, kako bi uveli poresku disciplinu, odnosno natjerali nesavjesne poslodavce da regularno posluju i izvršavaju zakonske obaveze.

“Glavni akcenat akcionog plana biće stavljen na tržište rada, akcizne proizvode i fiskalne račune“, kazali su “Danu” iz Ministarstva.

Iz Ministarstva finansija su dodali da cilj mjera iz akcionog plana nije punjenje državns kase, iako nenaplaćeni poreski dug iznosi blizu 250 miliona eura, već uspostavljanje sistema koji će biti skup za neformalnu ekonomiju i koji će podstaći regularno poslovanje.

Jedan od glavnih uzroka zbog kojih četvrtina miliona eura nije naplaćena jeste taj što se pojedinim poslodavcima oprašta neplaćanje poreza i doprinosa. Zbog toga u Uniji poslodavaca smatraju da se vlasnicima firmi koji redovno ne izmiruju obaveze, ne smije dozvoliti da to preduzeće zatvore, a zatim registruju novo.

“Jasno je da u sistemu međusobne naplate treba kreirati i mjere za kažnjavanje onih koji ta pravila ne poštuju. Međutim, ne smiju se izjednačavati preduzeća koja duguju manji iznos sa preduzećima čiji je dug znatno veći i evidentira se duži vremenski period“, ocijenili su iz UPCG i dodali da se poreski dug može smanjiti kroz reprogram poreskih dugovanja.

Unija poslodavaca Crne Gore očekuje od države da u suzbijanju sive ekonomije zaštiti one koji legalno posluju.

“Važno je da mjere Vlade ne budu destimulativne za obavljanje redovnih aktivnosti privrednih subjekata i njihove održivosti. Siva ekonomija predstavlja jedan od najvećih problema razvoja realnog sektora i UPCG očekuje da se u cilju njenog suzbijanja djeluje putem stimulativnih mjera kako bi učesnici iz neformalne prešli u formalnu ekonomiju, a tek nakon toga da se pristupi i sprovođenju represivnih mjera, to jest mjera prisilne naplate“, naveli su iz UPCG i podsjetili na mjeru za čiju se primjenu odavno zalažu, a koja se odnosi na sva lica koja obavljaju neki vid djelatnosti i ostvaruju prihode.

“To će uticati na stvaranje dodatnog budžetskog prihoda, ali i omogućiti da teret poreskog opterećenja dijele i oni iz sive zone, a ne samo preuzeća koja legalno posluju, što je trenutno slučaj“, zaključili su iz UPCG.

Ekonomski analitičar Siniša Lekić ne vjeruje da će plan Ministarstva finansija doživjeti uspjeh, prije svega zbog mladih kadrova koje su zaposlili bivši ministri finansija Igor Lukšić i Milorad Katnić.

“Ti mladi kadrovi su došli uglavnom sa najmlađeg fakulteta, gdje ministri predaju, što je problem, jer zaslijepljeni svojim profesorima ne mogu da vode ekonomiju, a kamoli da daju ideje kako da se suzbije siva ekonomija“, ocijenio je Lekić i dodao da ostali kadrovi imaju znanje, ali nemaju dovoljno hrabrosti da pokažu šta treba uraditi, jer bi se zamjerili mentorima i idu linijom manjeg otpora.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *