Nikšić: Hotel Onogošt zatvoren nakon 57 godina rada

Dodajte komentar

Nakon 57 godina rada zatvoren je hotel Onogošt u Nikšiću koji je dugo godina bio jedini hotel u gradu i jedan od simbola grada podno Trebjese.

Sa njegovim zatvaranjem prestao je i radni odnos za 82 za stalno zaposlena radnika. Tu odluku je radnicima saopštio stečajni upravnik Dragan Smolović. U odluci stoji da je hotel prestao da radi 16. januara i da radnici od tog dana mogu preuzeti rješenje o prestanku radnog odnosa i radne knjižice, dok su upravnici hotela obavezni da organizuju čuvanje hotela, opreme i inventara i da se staraju o imovini hotela kao „dobar privrednik“.
Radnici ne pristaju da napuste prostorije mliječnog restorana hotela Onogošt gdje protestuju od 24. decembra sve dok im se ne isplate dugovanja iz stečajne mase, poveže radni staž i dobiju adekvatne otpremnine.

“Ostajemo ovdje do daljnjeg, ali dok oni donesu konačan stav mi pomrijesmo. Niko se ne okreće na nas i nema sluha za ove ljude. Neka se već jednom nađe taj koji nas je doveo do ovoga. Uputili smo pismo i ministru turizma koga obavještavamo da nećemo dozvoliti zaključivanje radnih knjižica dok nam se ne isplati sve što nam se duguje niti ćemo prihvatiti odlazak na Biro rada do isplate socijalnog programa“, kazala je predsjednica Sindikata Zorka Niković, prenosi portal Vijesti.

Sindikat je kazao da se nada da će i radnici HTP Onogošta dobiti ista prava koja su dobili i oni koji su bili u lošijoj situaciji od njih, uzimajući u obzir vrijednost imovine, i da ne prihvataju činjenicu da Ministarstvo održivog razvoja i turizma „stavi van funkcije tri hotela u prvoj zoni u tri različite opštine a da radnicima ne ostave mogućnost da ostvare svoje ustavno pravo na rad i zaradu.

“Nećemo dozvoliti da bilo ko drugi zauzme naša radna mjesta ni do početka kao i u toku turističke sezone“, poručili su radnici.

Zaposlenima u Onogoštu radni odnos je prestao 31. decembra a Vlada je na posljednjoj prošlogodišnjoj sjednici donijela odluku da radnici dobiju otpremnine u iznosu od 5.600 eura po zaposlenom, ali tek nakon prodaje hotela.

Radnici su upozoreni da ukoliko se u roku od 30 dana od dana prestanka radnog odnosa ne prijave na Biro rada da će biti dovedeno u pitanje ostvarivanje njihovih prava. U HTP Onogoštu klasični stečaj je uveden 23. marta.

Jednoj radnici pozlilo

Psiholozi kažu da osobe gubitak posla teško preživljavaju i da je je on na drugoj listi stresova, odmah iza gubitka člana porodice. To je pokazao i primjer pedesetrogodišnje Stanice Dačević, samohrane majke, kojoj je pozlilo pa je i hitna služba morala da interveniše.

Radnici su bili šokirani, a pojedini nijesu mogli da zadrže suze.

„Ne znam šta mogu da kažem poslije ovoga. Ovo je slika Onogošta i radnika, ovo je slika do čega su nas doveli. Zar ovo nije ružno i tužno. Kako da javimo njenom sinu da je njegovoj majci pozlilo i da su je poveli u bolnici. Plašim se da ćemo svi ovako da završimo“, jedva zadržavajući suze kazala je Zorka Niković.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *