Zaposleni u „Barklis“ banci biraju etiku ili otkaz

Dodajte komentar

Direktor banke „Barklis“ Entoni Dženkins zatražio je danas od zaposlenih da potpišu novi pravilnik o etičkom ponašanju ili daju otkaz, pošto želi da banka napravi otklon od prošlogodišnje afere i manipulisanja kamatnim stopama.

„Nikada se više ne smijemo naći u situaciji da nagrađujemo ljude koji banci donose novac na način koji nije etičan ili usklađen sa našim vrijednostima“, napisao je Dženkins u internoj poruci za 140.000 službenika ove banke širom svijeta.

On je dodao da „Barklis“ nije mjesto za one koji ne mogu da prihvate ovakav odnos prema poslu.
„Vama neće biti prijatno u Barklisu, a, iskreno rečeno, ni nama neće prijati da nam i dalje budete kolege“, napisao je direktor banke, prenio je AFP.

„Barklis“ je upao u krizu u junu prošle godine, kada je kažnjen sa 363 miliona eura u Britaniji i SAD zbog pokušaja da manipuliše međubankarskim kamatama libor i euribor u periodu od 2005. do 2009. godine.

Utvrđeno je da je sistem libor podložan zloupotrebama, pošto su pojedini bankarski trgovci davali netačne podatke o troškovima zaduživanja da bi poboljšali svoje trgovačke pozicije ili predstavili svoju banku kao sigurniju nego što ona to jeste.

Dženkins je poručio zaposlenima da će njihov učinak od sada biti ocjenjivan po etičkim standardima i pet ključnih vrijednosti: poštovanje, integritet, usluga, izuzetnost i rukovođenje.

On je dodao da se povremeno pojavljuju tendencije u svim sektorima banke da se kratkoročan profit ostvaruje na račun ugleda ove firme i njenih vrijednosti, ali je naglasio da to donosi štetu na duže staze.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *