U Boksitima još 100 otkaza

Dodajte komentar

U nikšićkim Rudnicima boksita planirano je dodatno smanjenje radne snage, kazao je Ratko Radulović, predsjednik sindikalne organizacije te firme.

On je istakao da mu je to saopšteno u Ministarstvu ekonomije na sastanku održanom prije petnaestak dana, a trenutno sindikat, na čijem je čelu, izrađuje prijedlog socijalnog programa za boksitaše.

“Predočeno mi je da se, s obzirom na situaciju u Boksitima, mora ponovo smanjiti broj radnika. Prema planovima, oko 100 radnika trebalo bi da napusti preduzeće“, kazao je Radulović.Na platnom spisku Rudnika boksita trenutno je 314 radnika, a kroz dva socijalna programa, sprovedena tokom 2010. i početkom 2011. godine, firmu je napustilo 960 radnika od kojih je većina stekla pravo na penzije. Otpremnine, koje su u prosjeku iznosile oko 25.000 eura, tada su obezbijedili ruska kompanija CEAC, koja još uvijek formalno upravlja Boksitima, i Vlada sa učešćem od oko dva odsto od ukupnih sredstava za te namjene. Ipak, svoj dio para za zbrinjavanje viška radnika ovog rudnika, Rusi nijesu obezbijedili iz svojih fondova već većinom od prodaje dijela imovine te firme, piše “Dan”.

Radulović naglašava da će novi socijalni program finansirati Vlada, a trebalo bi da bude na nivou prethodnih programa ili eventualno poput onog koji je država finansirala za radnike Željezare i njenih pogona.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *