Dividendu traži 300 manjinskih akcionara Trebjese

Dodajte komentar

Manjinski akcionari pivare „Trebjesa“ naredne sedmice predaće nikšićkom Osnovnom sudu tužbu protiv fabrike, kojom će tražiti isplatu dividende za 2010. i 2011. godinu, kazali su „Danu“ iz Udruženja manjinskih akcionara. Iz te organizacije u oktobru su najavili nekoliko sudskih procesa protiv Pivare i države Crne Gore zbog neisplaćene dividende i prodaje poslovnih prostora „Trebjese“ u Dubrovniku i u nekoliko gradova Bosne i Hercegovine. 

Odlukama skupštine akcionara fabrike dobit iz spornih godina u ukupnom iznosu od 9,3 miliona eura zadržana je na računima kompanije kao neraspoređena. U Pivari, od kraja prošle godine, stoprocentno vlasništvo posjeduje firma Blek si Montenegro, koja je otkupila manjinske akcije po cijeni od 120 eura. Iz Udruženja navode da imaju pravo na dividendu iz ranijih godina, iako više nemaju udjela u kompaniji. Za tužbu je potpisalo oko 300 akcionara.

– Od ukupog broja onih koji će tužiti Pivaru za dividendu iz 2010. i 2011. godine, 171 su penzioneri, koji su posjedovali ukupno oko 29.000 akcija, a 24 su radnici-akcionari koji su imali 6.659 dionica – kazali su iz Udruženja.

Krajem prošle godine na sjednici upravnog odbora Udruženja donesena je odluka da se u tužioce uvrsti i 600 građana Crne Gore, koji nijesu članovi Udruženja, a država im je tokom masovne vaučerske privatizacije poklonila vaučere kojima su obezbijedili sebi po deset akcija u Pivari.

– To je predlog Upravnog odbora, a sud će, kada počne postupak, ocijeniti da li će oni imati pravo da sa ostalim dioničarima budu tužioci – pojasnili su iz Udruženja, koje prikuplja dokumentaciju vezanu za energetski blok u Pivari, za koji tvrde da nije ušao u njenu procjenu prilikom privatizacije 1997. godine.

– Više od 300 akcionara je zainteresovano za energeteski blok jer smatraju da su oštećeni pošto su radeći u „Trebjesi“ učestvovali u njegovoj gradnji. Istina, kompanija „Interbru“ iz Belgije, koja je od države kupila Pivaru, častila je tadašnjih 700 radnika sa po 500 maraka, ali su to bile naše pare koje su oni zatekli po dolasku u Nikšić – naveli su iz Udruženja i dodali da će problem vezan za energetski blok morati da ispitaju sudski vještaci.

– Treba procijeniti vrijednost energetskog bloka, a potom raspodijeliti dioničarima, a dio uložiti u opštinski fond. Isto ćemo zatražiti da se uradi i sa prodatim stovarištima „Trebjese“ u BiH, što će takođe biti predmet sudskog spora – naveli su iz Udruženja.

Dokumentaciju do koje su u proteklom periodu uspjeli da sakupe, a vezana je između ostalog i za Pivarin zaštitni znak, koji takođe nije ušao u procjenu fabrike prilikom privatizacije, predaće MANS-u od kojeg očekuju pomoć.

Udruženje je osnovano prije 12 godina i nekada je brojalo preko 600 članova. Pošto više ne posjeduju udio u „Trebjesi“ sredinom maja ove godine održaće skupštinu na kojoj će i ozvaničiti prestanak rada organizacije. Međutim, kako pojašnjavaju, na predlog članstva Udruženje će preregistrovati u NVO koja će nastaviti sa radom u cilju zaštite i očuvanja fabrike.

U Dubrovnik po dokumentaciju

Advokat Radomir Odalović zastupaće manjinske vlasnike u tom sporu, kao i u eventualnom zbog prodaje poslovne zgrade „Trebjese“ u Dubrovniku. U Udruženju navode da se prodaja spornog objekta prvo mora ispitati, a njihovi predstavnici zajedno sa Odalovićem u narednim danima posjetiće Dubrovnik i od tamošnjih vlasti zatražiti dokumentaciju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *