Boksiti dobili spor protiv CEAK-a

Dodajte komentar

Osnovni sud presudio je u korist radnika Rudnika boksita koji su tužbom od vlasnika, ruskog CEAK-a, tražili isplatu tri plate iz 2010. godine, kazao je Danu predsjednik Samostalnog sindikata Borislav Bojanović.

-Radi se o grupi od 70 boksitaša, kojima CEAK treba da isplati 100 hiljada eura. Rusi su se na presudu žalili Višem sudu, pa se sada čeka njihova odluka- precizirao je Bojanović.

Pojasnio je da je riječ o samo jednoj presudi u korist radnika, navodeći da su više od 500 bivših i sadašnjih zaposlenih, grupno ili pojedinačno, tužili poslodavca zbog neisplaćenih zarada iz 2010. godine.

-CEAK nam je tada osporio isplatu zarada, tvrdeći da smo štrajkovali i navodno obustavili proizvodnju, koje već mjesecima nije bilo u Rudniku boksita- naveo je Bojanović.

Sporne plate od prije dvije i po godine CEAK duguje za 554 radnika, a ukupan dug iznosi oko 1,5 miliona eura. Rusi su radnicima ostali dužni i zimnice, regrese i jubilarne nagrade, zbog kojih su takođe pokrenute tužbe. Ukupna dugovanja po tom osnovu su oko 380 hiljada eura, piše Portalnalitika.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *