Vlada žirant za 18,5 miliona za ŽICG i Montenegro Airlines

Dodajte komentar

Vlada je juče odlučila da odobri Montenegroerlajnzu državne garancije za kredit od 4,5 miliona, a Željezničkoj infrastrukturi od 14 miliona eura. Montenegroerlajnz, kako je utvrđeno na sjednici, ne može da vraća kredit iz 2010. godine podignut kod Hipotekarne i NLB Montenegrobanke za nabavku novog putničkog aviona.

Ta kompanija, kojom već 19 godina rukovodi Zoran Đurišić, zaključila je kreditni aranžman od 2,7 miliona eura kod Hipotekarne banke i 1,8 miliona kod NLB banke, sa grejs periodom od dvije godine, tako da je otplata trebalo da počne u maju ove godine. Međutim, zbog malog priliva sredstava i velikih troškova održavanja, Montenegroerlajnz ne može da otplaćuje rate, zbog čega je tražio produženje grejs perioda za godinu. Banke su pristale, pod uslovom da Vlada da garancije. Ministarstva saobraćaja i finansija su dala pozitivno mišljenje na Đurišićev zahtjev

–Imajući u vidu potrebu da kompanija prevaziđe trenutne finansijske probleme, mišljenja smo da Vlada treba da odobri garancije za anekse ugovora – saopšteno je iz Vlade. Tako će Montenegroerlajnz otplatu kredita kod Hipotekarne početi 1. juna iduće godine, a moraće da ga otplati do istog datuma 2017. godine. Kod NLB Montenegrobanke kredit je smanjen za šest hiljada, plus kvartalni obračun kamata, od marta 2012. do marta 2013. godine, nakon čega će se nastaviti sa plaćanjem jednakih kvartalnih anuiteta.

Zajam od 4,5 milona Montenegroerlajnz je utrošio na nabavku putničkog aviona, opreme, uređaja infrastrukture i unapređenje poslovanja. Vlada je ranije u aprilu prošle godine dala kompaniji državne garancije od 9,6 miliona, od čega 4,6 miliona za otvaranje novih linija ka Frankfurtu, Milanu i Briselu, četiri miliona za kupovinu „embrajera 195” i milion za generalnu reviziju motora na „fokeru 100”. Lani u julu Vlada je otpisala dug od 3,2 miliona, koji je tretiran kao državna pomoć.

Vlada je garantovala i za kredit od 10 miliona koji je Evropska banka za obnovu i razvoj odobrila Željezničkoj infrastrukturi rehabilitaciju pruge, koji je biko planiran budžetom za ovu godinu.

–Ugovorom je predviđeno da se kredit vraća 14 godina, sa grejs periodom od četiri godine, u 28 jednakih polugodišnjih rata. Otplata će početi iduće godine – navodi se u informaciji Vlade. Radi se o dopuni kreditnog aranžmana između ŽICG, kojom rukovodi Zarija Franović, i EBRD-a, a poslednja tranša iznosi 14 miliona, jer EBRD zbog tranzicije nije mogla da odobri novi kredit kao poseban.

–Ukupan iznos kredita koji je EBRD odobrila ŽICG 2007. godine je 25 miliona, od čega je 15 već isplaćeno i za šta je Vlada već izdala garancije. Dopunom kreditnog aranžmana poslednja tranša iznosi 14 miliona, a dopunom je ŽICG obavezana da do 1. januara smanji broj zaposlenih za još 30 radnika, održava srednjoročni plan rada sa godišnjim promjenema na kontinuiranoj osnovi, kao i da do 1. jauara 2015. poveća produktivnost – navodi se u informaciji.

U dopunama o originalnom ugovoru o davanju vladine garancije navodi se da je EBRD saglasan da odobri kredit od ukupno 14 miliona, ali samo pod uslovom da Vlada garantuje za kompaniju.

dan.co.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *