Fed bi mogao da zadrži postojeće kamatne stope do kraja godine

poduprta snagom tržišta nekretnina, može da znači da će američka centralna banka morati da zadrži stabilne troškove pozajmljivanja tokom „produženog perioda“, možda čak cijele godine, ocijenio je Neel Kashkari predsjednik Federalnih rezervi u Mineapolisu.

„Morao bih da vidim više pozitivnih pokazatelja inflacije koji sugerišu da je proces dezinflacije na pravom putu“ da bih mogao da podržim smanjenje kamatne stope, rekao je Kashkari na konferenciji Milken Instituta.

On je napomenuo da će također pratiti razvoj događaja na tržištu rada, gdje bi „ozbiljan“ preokret ka slabosti također mogao opravdati smanjenje kamatne stope.

Prepreka za povećanje kamatne stope je „prilično visoka, ali nije beskonačna“, rekao je Kashkari. „Postoji granica kada kažemo da moramo da uradimo više, prenosi Reuters. Mislim da je mnogo vjerovatnije da bismo samo sjedeli ovde duže nego što očekujemo, dok ne vidimo kakav efekat imaju naše monetarne politike“, naveo je Kaškari, prenosi Biznis.ba.

Prema njegovim riječima, u martu je mislio da će Fed morati da sprovede dva smanjenja kamatnih stopa ove godine, a do sljedećeg mjeseca kada Fedovi zvaničnici objave nove projekcije, mogao bi da smanji tu prognozu na samo jedno smanjenje ili čak nijedno smanjenje, zavisno od podataka.

Podijeli ovaj članak