Dionice Reddita skočile nakon snažne prodaje u prvom izvještaju od IPO-a

Dionice Reddita Inc. skočile su više od 10% u produženom trgovanju nakon što su poboljšanja sistema oglašavanja na platformi društvenih medija pomogla povećati tromjesečnu prodaju nego što se očekivalo u prvim rezultatima javne kompanije.

Prihodi su porasli 48% na 243 miliona dolara u razdoblju koje je završilo 31. marta, objavila je kompanija u utorak. Analitičari su u prosjeku procijenili 211,9 miliona dolara, prema podacima koje je prikupio Bloomberg.

Redditova početna javna ponuda u martu bila je jedna od najvećih na američkoj berzi ove godine, prikupivši oko 748 miliona dolara. Njegov snažan debi poduprijet je velikom bazom korisnika web-mjesta i ugovorima o licenciranju podataka s kompanijama za vještačku inteligenciju, što će tim kompanijama omogućiti korištenje Redditovih podataka za treniranje njegovih AI sustava. Reddit je prvi put povjerljivo podnio zahtjev za IPO 2021.

Kompanija je projektovala  prihod od 240 do 255 miliona dolara u tekućem razdoblju koje završava u lipnju. Analitičari su u prosjeku procijenili 227,6 miliona dolara. Reddit je rekao da je rast podstaknut ulaganjima u olakšavanje korištenja stranice i poboljšanjima u tehnologiji ciljanja oglasa, prjeosi Seebiz.

“Bio je to snažan početak godine i kvartal prekretnice za Reddit i naše zajednice”, rekao je suosnivač i glavni izvršni direktor Steve Huffman u izjavi. “Ovo vidimo kao početak novog poglavlja dok radimo na izgradnji sljedeće generacije Reddita.”

Dionice su dostigle rekord od 60,40 dolara u produženom trgovanju nakon zatvaranja na 49,40 dolara u New Yorku. Iako su dionice dobile početni podsticaj u prvom danu trgovanja 21. marta, podižući tržišnu vrijednost kompanije na oko 8 milijardi dolara, od tada su pale za 2%.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak