Detalji plana Vlade još uvijek nepoznati: Reforma Fonda PIO ne smije biti pod velom tajne

Ni dvije sedmice nakon najave ministra finansija Novice Vukovića javnost nije dobila jasna pojašnjenja u vezi sa planiranom reformom penzionog sistema. Štaviše, najava o isplati kompletne bruto zarade zaposlenom, koja je izazvala najviše pažnje, uopšte nije pojašnjena.

Odnosno, nije pojašnjeno na koji način će biti uređena isplata bruto zarade zaposlenom i šta će on moći i morati da uradi sa njom. “Dan” je u vezi sa izjavom ministra u “Glasu Amerike” slao konkretna pitanja, ali nismo dobili konkretne odgovore.

– Reforma penzionog sistema koja se planira ne podrazumijeva ukidanje doprinosa, niti gašenje Fonda PIO, već njegovu transformaciju, koja će omogućiti da dobije suštinsku funkciju. To je proces koji traje, a svakako da, u fazi analize, sagledavamo modele koji bi bili najprihvatljiviji za Crnu Goru, odnosno model kojim bi i sadašnji i budući penzioneri bili u povoljnijoj poziciji. Ostala nagađanja koja su se mogla čuti u javnom diskursku prethodnih dana netačna su i neutemeljena, jer će se svi dalji neophodni koraci tek definisati Fiskalnom strategijom – naveli su iz Ministarstva finansija (MF).

O svim narednim aktivnostima, u dijelu svojih nadležnosti, Ministarstvo finansija će pravovremeno informisati javnost, kao i Ministarstvo rada i socijalnog staranja, u čijoj je prevashodnoj nadležnost ova tema.

Dakle, nigdje nema pojašnjenja u vezi sa bruto platom, odnosno promjenom sadašnjeg modela, gdje doprinose uplaćuje poslodavac, kao ni pojašnjenja kako je penzioni sistem regulisan u Sjevernoj Makedoniji, na koju se ministar poziva.

Penzioner Ratko Đukić smatra da najavljena reforma Fonda PIO ne smije biti netransparentna i pod velom tajne.

– Svaka iole ozbiljna reforma u bilo kojoj oblasti, a naročito ova sa Fondom PIO, mora biti u najvećoj mjeri jasna i transparentna. Raditi nešto iza kulisa, ma od koga to bilo, opravdano bi navodilo na sumnju i laičku i stručnu javnost da se nešto sa tom penzionerskom institucijom želi uraditi mimo volje onih koji je koriste. Da se ne bi gatalo šta će biti i kako će biti sa Fondom PIO, potrebno je da se u samom startu uklone sve sumnje i dileme, uključujući i rad na toj reformi, sve one činioce koji su u direktnoj korelaciji sa Fondom PIO, počev od sindikata, rukovodstva Fonda, predstavnika poslodavaca, predstavnika penzionera, pa sve do predstavnika zaposlenih – ocijenio je Đukić za “Dan”.

Istakao je da najava smanjenja doprinosa ili mogućnost isplate bruto plate zaposlenima nije dobra za korisnike penzija.
– Ovako koncipiran i vođen Fond PIO od strane njegovog rukovodstva, uz neka manja osavremenjavanja pomagalima za rad i popune potrebnih kadrova je najbolji garant da će penzije i ubuduće biti kao i do sada redovne i u punom iznosu. No, bilo kako bilo, reforme treba odraditi, a penzije su zarađene i niko nema pravo da ih dovodi u pitanje, a o modelu Fonda PIO treba dobro razmisliti i dogovoriti se, ali ne nikako u kuloarima i da to bude pod velom tajno, nego dijalogom, odgovorno i transparentno na osnovu svih parametara i činjenica – poručio je Đukić.

Uprava Fonda nije konsultovana

“Dan” je pitao Fond PIO da li su konsultovani odnosno uključeni u najavljene reforme penzionog sistema, kao i da li nam oni mogu pojasniti model koji se koristi u Sjevernoj Makedoniji.

– Kako su dostavljena pitanja iz nadležnosti Ministarstva rada i socijalnog staranja, molimo Vas da se za odgovore obratite navedenom ministarstvu – sve je što su nam iz Fonda odgovorili na ovu temu.

Prema našim informacijama, uprava Fonda nije konsultovana u vezi sa najavljenom reformom.

Izvor: Dan.co.me

Podijeli ovaj članak