Glavni pretendenti za Nobelovu nagradu za ekonomiju

Dodajte komentar

Za ovogodišnju Nobelovu nagradu za ekonomiju među petendentima se, prema verziji agencije Tomson Rojters, izdvajaju četvorica favorita – Stiven Ros, Robert Šiler, Entoni Atkinson i Engus Diton.

Švedska Kraljevska akademija nauka će Nobelovu nagradu za ekonomiju dodijeliti u ponedjeljak, 15. oktobra.

Stiven Ros, profesor finansija na Tehnološkom univerzitetu Masačusets (MTI) u Bostoniu, Sjedinjene Američke Države, jedan je od glavnih kandidata zbog svog doprinosa teoriji formiranja cijena i drugim fundamentalnim konceptima u oblasti finansija.

Profesor Ros je imao značajnu ulogu u stvaranju teorije bezrizičnog formiranja cijena i drugih važnih modela za finansijske derivate koji su danas standardi za većinu brokerskih kompanija, prenijela je internet strana vijesti.ru, pozivajući se na novinsku agencija Rojters.

Robert Šiler, profesor ekonomije i finansija na američkom Univerzitetu Jejl, kandidat je za Nobelovu nagradu zbog svog istraživačkog rada u oblasti teorije kolebljivosti finansijskog tržišta i dinamike cijena aktiva.

Šiler je takođe stručnjak u oblasti bihevioralnih finansija, odnosno iracionalnog ponašanja finansijskih tržišta i ljudi, prisustva špekulacija na tržištima.

Entoni Atkinson, profesor ekonomije na britanskom Univerzitetu Oksford i Engus Diton, profesor ekonomije na američkom Univerzitetu Prinston, kandidati su zbog svog empirijskog istraživanja o potrošnji, prihodima i štednji, siromaštvu i zdravlju i blagostanju.

Ono što povezuje Atkinsona i Ditona i zbog čega bi mogli da podjele Nobelovu nagradu je njihovo izučavanje, povezano s preciznim mjerenjem, prihoda i njihovom povezanošću sa različitim ekonomskim i socijalnim ishodima.

U periodu od 1969. do ove godine dodijeljene su 43 Nobelove nagrade za ekonomiju, od kojih su 22 bile pojedinačne, 16 je podijelilo po dva dobitnika, a pet po tri, što znači da je nagradu od milion švedskih kruna (1,5 miliona dolara) dobilo 69 laureata.

Ova Nobelova nominacija je od samog početka izazivala dosta osporavanja, s obzirom da mnogi ni do danas ne priznaju ekonomsku teoriju za nauku.
Povrh toga, izbor “nepopularnih” kandidata posljednjih godina izaziva kritike na račun komiteta za dodjelu Nobelove nagrade i mnogi smatraju da nagrada u oblasti ekonomije gubi svjetski značaj.

Tokom 1970-ih su među nagrađenima bile gotovo sve same legende, dok se među laureatima 2000-ih svjetski poznatim imenom mogu pohvaliti samo Džozef Stiglic i Pol Krugman. (capital.ba)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *