Sindikat Onogošta i dalje čeka Katnićev odgovor za socijalni program

Dodajte komentar

Socijalni program za radnike HTP „Onogošt“u stečaju još nije odobren, pa je sindikat preduzeća uputio dopis Ministarstvu finansija da odgovor moraju dati danas. U suprotnom, najavljuje Veselin Barović, potpredsjednik te organizacije, slijedi štrajk. Kako je pojasnio, predlog sindikata da se pare za otpremnine obezbijede od sredstava kojih se Vlada odrekla prije nekoliko godina po osnovu duga za poreze i doprinose zaposlenim u preduzeću već su prihvatili u ministarstvima turizma i rada. 

– Predlog su potpisali ministri Predrag Sekulić i Suad Numanović, ali se novac ne može preusmjeriti dok ne potpiše i ministar Milorad Katnić. Dopisom smo ga upozorili da ćemo čekati do sjutra – rekao je Barović.

Od 1,3 miliona na računu Poreske uprave bile bi isplaćene otpremnine za 82 radnika po 12.560 eura.

–Radnici su već spremni za štrajk, a neki su htjeli i štrajk glađu. Uspjeli smo da ih odgovorimo, kako bisačekali Katnićevu saglasnost. Nervoza i nezvjesnost među zaposlenim su veliki, jer se sezona završava, a onda nam slijedi biro rada bez otpremnina – kazao je Barović.

Hotel „Nikšić“ u Sutomoru, jedan od objekata HTP-a, zatvoren je prije desetak dana, a radnici koriste slobodne dane i odmor. Najdalje do 21. oktobra, ista sudbina čeka i radnike hotela „Teuta“ u Risnu, gdje ističu ranije ugovoreni aranžmani, pa će objekat biti zatvoren. Shodno Zakonu o stečaju, zaposleni nemaju pravo na otpremnine, ali su ih zatražili zbog višemilionske vrijednosti imovine firme. Prodaja četiri preostala objekta do sada je oglašena tri puta.

Ukupna cijena hotela „Onogošt” u Nikšiću, „Teuta” u Rismu i „Nikšić” u Sutomoru, kao i kafane u Šavniku, iznosi 31,5 miliona, dok je dug kompan ije 2,5 miliona.

dan.co.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *