Fejsbuk postao simbol lošeg biznisa

Dodajte komentar

Cijena dionice poznate društvene mreže dostigla je novi minimum potonuvši ispod 20 dolara.

Zbog strmoglavog pada osnivač Fejsbuka Mark Zakerberg više nije na listi 10 najbogatijih ljudi iz svijeta visoke tehnologije. Od izlaska na berzu bogatstvo mu se smanjilo za devet milijardi dolara, i trenutno ‘teži’ svega 10, 2 milijarde dolara.

Katastrofalni rezultat IPO-a pogodio je i velike berzanske igrače. Tako je švajcarski bankarski div UBS priznao gubitak od 349 miliona franaka u poslovima savjetovanja i osiguranja vezanim uz prvu javnu ponudu dionica Fejsbuka.

Velike gubitke svojim ulagačima prisvojila je i fondovska kompanija Fideliti koja je predvidela rasprodaju Fejsbukovih dionica proteklih mjeseci.

U svom prvom poslovnom izvještaju od izlaska na berzu Fejsbuk je izvjestio o rastu prihoda u drugom tromesječju za 32 odsto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na 1,18 milijardi dolara, što je bilo u skladu sa očekivanjima analitičara.

Međutim, nije objavio procjene daljeg poslovanja, i kako namjerava da poveća prihode od oglašavanja. To je unijelo dodatnu sumnju među ulagače koji sve manje vjeruju u mogućnost da kompanija održi visoke stope rasta s obzirom na sve veću usmjerenost korisnika na mobilne uređaje.

Podaci koji su došli poslije objave poslovnih rezultata potvrdili su opravdanost sumnji. U zadnjem kvartalu Fejsbuku je pala operativna marža, a broj oglasa smanjen je za 2 odsto, uprkos rastu broja korisnika. Negativan trend je naročito naglašen na tržištima poput SAD-a, gdje se upotreba pametnih telefona brzo širi.

Ako se takav trend nastavi, cijena akcije će neminovno nastaviti silaznom putanjom jer kompanija još uvijek ima visoku tržišnu kapitalizaciju od 49 milijardi dolara i odnos cijene i zarade dvostruko viši od konkurenata.

Nervozu berzanskih igrača dodatno pojačava činjenica da će se uskoro na tržištu pojaviti dionice ‘insajdera’ koje su nakon IPO-a bile privremeno ‘zamrznute’. Već 15. avgusta za trgovanje će biti oslobođeno 16.300.000 dionica, a u oktobru dolazi novih 249 miliona.

IZVOR: T-PORTAL

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *