Junker: Izvodljiv izlazak Atine iz eurozone

Dodajte komentar

Žan Klod Junker, šef grupe ministara finansija zemalja evrozone, izjavio je danas da svijet može da podnese izlazak Grčke iz evrozone, ali da bi to bilo rizično.

Izlazak Grčke iz grupe zemalja koje koriste evro bio bi izvodljiv, ali nepoželjan, izjavio je Junker, koji obavlja i funkciju predsjednika Vlade Luksemburga.

“Iz današnje perspektive to bi bilo izvodljivo, ali ne znači da je poželjno”, rekao je Junker novinarima, a na pitanje da li može da odbaci mogućnost izlaska Atine iz evrozone odgovorio je da se to neće dogoditi najmanje do kraja jeseni, “a ni poslije toga”.

Dva paketa finansijske pomoći Grčkoj nisu uspjeli da pokrenu posustalu ekonomiju te zemlje, a njen program štednje ne ispunjava se tempom koji su odredili međunarodni kreditori.

Grčka trenutno koristi novac iz pozajmice od 130 milijardi evra, a 20. avgusta Vlada u Atini suočiće se sa obavezom da isplati ranije izdate obveznice u iznosu od 3,2 milijradi evra.

Ove obveznice su u vlasništvu Evropske centralne banke, a zvaničnik iz Brisela koji nije želio da bude imenovan rekao je da se u petak, 10. avgusta, može očekivati saopštenje “o iznosu i detaljima”. (capital.ba)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *