S&P snizio dugoročni rejting Srbije

Dodajte komentar

Rejting agencija “Standard i Purs” snizila je rejting dugoročnog i kratkoročnog suverenog duga Srbije u stranoj i domaćoj valuti za jedan stepen, na BB minus sa negativnim izgledima.

“Snižavanje rejtinga oslikava stanovište `Standard i Pursa` da nova srpska vlada nije uspjela brzo da usvoji mjere koje će vratiti fiskalnu stabilnost i podstaći povjerenje u monetarnu politiku”, navodi se u saopštenju agencije.

To pogoršava već značajne spoljne i unutrašnje pritiske na srpsku ekonomiju, navodi “Standard i Purs” i dodaje da će izmjene Zakona o Narodnoj banci Srbije /NBS/ oslabiti nezavisnost centralne banke što može dovesti do politizacije monetarne politke, prenosi RTS.

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić izjavio je da je Srbija doživjela pad kreditnog rejtinga potpuno opravdano, jer je ove godine imala rekordni budžetski deficit i veliko povećanje javnog duga.

On je za to optužio prethodnu vladu i najavio da će sutra objelodaniti planove za fiskalnu konsolidaciju i dodao da bi u septembru trebalo da bude spreman potpuni plan za poboljšanje situacije u javnim finansijama.

Dinkić je naveo da Srbija nije mogla da izbjegne pad kreditnog rejtinga, jer su i mnogo razvijenije zemlje doživjele sniženje rejtinga, koji je rezultat krize na tržištu EU. (capital.ba)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *