Moody's opet snizio rejting slovenačkim bankama

Dodajte komentar

Agencija Moody's snizila je rejting tri najveće slovenačke banke s daljom negativnom prognozom, objavili su u četvrtak slovenački mediji.

Bonitet Nove Ljubljanske banke (NLB) snižen je za tri nivoa, s Ba2 na B2, Nove Kreditne banke Maribor (NKBM) za četiri nivoa, sa Ba2 na B3, a Abanke takođe za 4 nivoa, s Ba3 na Caa. Prve su dvije banke u većinskom, a treća u pretežitom vlasništvu države. Ista je agencija zadnji put smanjila kreditni rejting tih triju banaka krajem aprila, najavljujući mogućnost daljeg sniženja.

Moody's ocjenjuje da sve tri banke imaju ograničenu mogućnost suočavanja s izazovima koji slijede i da će vjerovatno trebati novu dokapitalizaciju, kako bi povećale adekvatnost kapitala i apsorbovale buduće gubitke.

Nezavisni ekonomist i nekadašnji ministar za razvoj Jože Damjan izjavio je u srijedu da Slovenija po svoj prilici neće trebati pomoć Evropske unije za potrebe državnog budžeta, ali da će zbog loših potraživanja i potkapitalizovanosti te krize u eurozoni trebati takvu pomoć. Najveća slovenačka banka NLB trebat će skoro milijardu eura, što joj ne mogu osigurati ni država ni investitori iz inostranstva, ocijenio je Damjan.

S druge strane, ekonomist Maks Tajnikar, nekadašnji ministar ekonomije, izjavio je za Slovensku televiziju da sadašnja vlada zbog smanjenih očekivanja o rastu BDP-a i pada prihoda iduće godine neće ispuniti ciljeve o smanjenju budžetskog  deficita bez povećanja PDV-a i prodaje dijela državne imovine, pa i banaka u državnom vlasništvu. (banka.hr)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *