Dragi: Uradiću sve za spas eurozone

Dodajte komentar

Predsjednik Evropske centralne banke Mario Dragi obećao je da će uraditi sve što je u njegovoj moći da ne bi došlo do propasti evrozone. On kaže da će se boriti protiv nerazumno visokih troškova zaduživanja na tržištima.

“U okviru našeg mandata, ECB je spremna da učini sve što je u njenoj moći da bi očuvala evro. A vjerujte mi da će uraditi dovoljno”, rekao je on.

Finansijska tržišta su uporno testirala sposobnost evrozone za prevazilaženje dužničke krize u zemljama poput Grčke, Irske, Portugala i Španije, a ECB je institucija Evropske unije koja ima najviše mogućnosti da brzo reaguje na različite događaje.

ECB je, kao odgovor na krizu, ulila dvije injekcije sredstava, veće od milijardu evra, u bankarski sistem evrozone preko dugoročnih operacija refinansiranja i kupovine vladinih obveznica na sekundarnom tržištu.

Centralna banka je takođe snizila svoju ključnu kamatnu stopu na rekordni minimum od 0,75 odsto.

Lideri evrozone su se u međuvremenu dogovorili o mjerama za prevazilaženje krize, a Dragi je naglasio da je “u posljednjih šest mjeseci ostvaren izuzetan napredak”.

Međutim, dužnička kriza ne pokazuje znakove jenjavanja, budući da su španski troškovi zaduživanja porasli na opasno visoke nivoe.

“Bez ključne akcije ECB, evrozona bi uskoro mogla izgubiti sposobnost da kontroliše paniku na tržištima”, rekao je ekonomista Berenberg banke Kristijan Šulc. (capital.ba)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *