Grupa Triglav u prvom je tromjesečju ostvarila 17 miliona eura dobiti

Dodajte komentar

Zavarovalnica Triglav i Grupa Triglav (koju cine sva kcerinska drustva Triglava, medju kojima je i crnogorsko Lovcen osiguranje AD) odlično su poslovale u prva tri mjeseca 2012. godine. Matično društvo u ovom je periodu ostvarilo 13,7 miliona eura dobiti, dok je neto poslovni rezultat Grupe Triglav iznosio 17,6 miliona eura. Grupa Triglav obračunala je 273,4 miliona eura za premije osiguranja i suosiguranja.

Članovi Nadzornog odbora bili su upoznati i prihvatili su nerevidirani međugodišnji izvještaj o poslovanju Zavarovalnice Triglav i Grupe Triglav za period od 1.1. do 31.3.2012. Na osnovu pregleda i provjere međugodišnjeg izvještaja za prvo tromjesečje ove godine Nadzorni odbor je utvrdio da su Zavarovalnica Triglav i Grupa Triglav unatoč finansijske krize i zaoštrene privredne situacije poslovale uspješno.

Neto poslovni rezultat Zavarovalnice Triglav, koja od svih finansijskih organizacija u Sloveniji ima najvišu bonitetnu ocjenu, koja prevazilazi čak i ocjene nekih globalnih osiguravajućih kuća, u prvom je kvartalu 2012. godine iznosio 13,7 miliona eura, a neto poslovni rezultat Grupe Triglav 17,6 miliona eura, što je sedam, odnosno osam posto više nego u istom periodu lani. Na rast dobiti uplivisalo je prvenstveno dobro poslovanje u osiguravajućem sektoru kao osnovnoj djelatnosti, što se pokazuje u poboljšanju kombinovanog kvocijenta. Na nivou grupe on je smanjen za 7,8 postotnih tačaka na 84,9 posto, dok u Zavarovalnici Triglav kombinovani kvocijent iznosi 74,5 posto ili 14,9 postotnih tačaka manje nego lani.

Grupa Triglav je u prva tri mjeseca 2012. godine obračunala 274,4 miliona eura za premije osiguranja i suosiguranja, što je za tri posto manje nego u istom periodu lani – od toga je matično društvo obračunalo 197,9 miliona eura premije. Na nižu visinu premije osiguranja osim smanjene potražnje za nekim produktima uplivisala je i manja privredna aktivnost, smanjeni eksport i import, nova stečajevi preduzeća, smanjena kupovna moć stanovništva, veća nezaposlenost, smanjenje obima kreditiranja banaka i slično. Veća konkurencija na tržištu automobilskih osiguranja, a zbog toga i promjena te prilagođivanje osiguravajućih osnovica snizili su obim premije automobilskih osiguranja. Dodatan pad premije primjećuje se i zbog selekcije portfelja te zbog intenzivnog saniranja lošijih osiguravajuće-tehničkih rezultata osiguranja imovine, što se odražava u dosta boljem kvocijentu šteta kako matičnog društva tako i grupe. Na poslovni rezultat u prvom tromjesečju ove godine uplivisale su prvenstveno masovne štete, od kojih je najveća bila zbog olujne bure u februaru na području oko Nove Gorice i Ajdovščine. Bura je prouzrokovala približno šest miliona eura štete. Zavarovalnica Triglav je zbog toga u poređenju sa istim periodom lani za sedam procentualnih tačaka smanjila bruto troškove poslovanja, koji su posljednji dan marta ove godine iznosili 36,8 miliona eura.

Članovi Nadzornog odbora bili su upoznati sa izvještajem revizijske komisije i izvještajem o adekvatnosti kapitala. Zavarovalnica Triglav prema ocjeni Nadzornog odbora je čvrsto kapitalno društvo, što dokazuju i indikatori adekvatnosti kapitala.

izvor: bankar.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *