Novo povećanje cijena struje?

Dodajte komentar

Prema najavama predstavnika Regulatrne agencije ne samo što se odluka o poskupljenju struje neće ukinuti, nego je moguće i da novo usklađivanje cijena donese novu,veću cijenu struje.

To su kazali predstavnici Regulatorne agencije za energetiku. na Odboru za ekonomiju finansije i budžet.

Član odbora  Dragutin Martinović kaže da to nije njihova krivica:

”Što se tiče RAE,nove metodologije će donijeti poećanje. Mi ne možemo sada tvrditi da li je to obavezno povećanje,ali u svakom slučaju su to metodologije koje idu prema tržišnim cijenama za jedinstveno tržište. To znači da se krećemo u tom pravcu i to nije izmislio regulator. Mi smo tu uostalom da  bi sprovodili nekakvu energetsku politiku koju vodi Vlada,odnosno da bi poštovali ono što je propisala energetska zajednica. ”

Martinović kaže da pri donošenju odluke o poskupljnju na RAE niko nije uticao. Međutim,iz Evropske delegacije su drugačije ocienili stvari. Naime u nihovom izvještaju piše da RAE pritiskaju NVO sektor i određeni sindikati.Da li je to istina:

”Mislim da to što se dolazi na ulicu i maše se računima za struju se ne može doživjeti drugačije nego kao pritisak na agenciju. Ne kažem da neko nema pravo na to ali kada se pogleda realno to je pritisak na nas.”

SNP-ovog Veselina Bakića interesovalo je šta je bilo sa obećanjima premijera a će redovne platiše umjesto 5 imati 10%popusta. Iz elektroprivrede Rajko Šebek:

”Odbor direktora EPCG je prihvatio i ocijenio pozitivnom inicijativu premijera. Menadžment sada razmatra sve opcije i efekte tog dodatnog popusta od 5% i veoma brzo ćemo se izjasniti o tome,ali mogu reći da i menadžment pozitivno ocjenjuje to.”

Fizička lica duguju 116 miliona eura za struju,privrednici bez velikih potrošača 50, Kap oko31 i Željezara 6miliona. Bez obzira što su dugovanja tolika,iz Elektroprivrede poručuju da povećanje cijena struje nema veze sa neplaćenom ili kradenom strujom. A šta radi Elektroprivreda da te probleme riješi:

”Mislimo da ćemo ugradnjom pametnih brojila doprinijeti smanjenju neplatiša. Što se tiče tih velikih potrošača,mi aktivno pregovaramo sa menadžmentom KAP-a kako bi našli najbolje rješenje za isplatu tog duga jer taj problem KAP-ovog duga opterećuje i nas.”

Na insistiranje Radojice Živkovića iz Nove Šebek je razjasnio,kako kaže  famu oko prve banke i novca koji Elektroprivreda ima u njoj:

”Zašto se nalaze pare na računu Prve banke? Morma vas podsjetiti da  je EP još 70-ih godina bila vlasnih Nikšićke banke. Na akt prelaska u Prvu banku EP je zadržala određeni kapital. Kroz zadnje tri godine Ep je povećala nekoliko procenata svoj vlasnički udio tako da je sad vlasnik preko 22%akcija uPrve banke. Mislim da je sasvim normalno da u banci u kojoj imamo vlasničkog udjela imamo račun i novac. To je jedna uod tri banke u kojoj imamo novac. ”

Iz Vlade su kazali da će uvažiti prijedloge SNP-a i SDP-a da umjesto milion eura iz budžeta bude odvojeno više novca za subvencioniranje socijalno ugroženih. Pomoćnik ministra ekonomije za energetiku Miodrag Čanović kazao je da će taj novac biti obezbijeđen najvjerovatnije rebalansom budžeta.

izvor: antena M

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *