EBRD smanjio prognozu rasta crnogorske ekonomije na 3,5%

Evropska banka za rekonstrukciju i razvoj (EBRD) snizila je u majskom izvještaju prognozu rasta crnogorske ekonomije na 3,5 odsto.

To je u odnosu na septembarski izvještaj 0,2 procentna poena manje. Crnogorski BDP će, prema izvještaju EBRD-a u 2025. dodatno usporiti na 2,9 odsto.

EBRD očekuje da će proizvodnja u regionu porasti za 3,0 odsto u 2024. godini, u odnosu na 2,5 odsto u 2023. godini, uprkos izazovima koji proizilaze iz globalnih geopolitičkih tenzija, uključujući rastuća ograničenja trgovine, prema najnovijim Danas je objavljen izvještaj o regionalnim ekonomskim perspektivama .

Predviđa se da će se rast u regionima Banke dalje povećati u 2025. godini, na 3,6 posto

Novi izvještaj pod nazivom „Ukroćenje inflacije“ pokazuje ublažavanje inflatornih pritisaka u odnosu na prošlu godinu, koju je obilježilo usporavanje privrede zbog visokih cijena energenata koje su rezultat rata u Ukrajini i oporavka nakon Covida.

“Iako se očekuje da će se rast ubrzati, prognoza je nešto ispod projekcija iz prošlog septembra, uz reviziju naniže od 0,2 procentna poena. To je dijelom zbog sporijeg rasta od očekivanog početkom 2024. u centralnoj Evropi i baltičkim državama, što odražava spore ekonomske performanse Njemačke. Ekonomije južnog i istočnog Mediterana suočavaju se sa slabim rastom kao rezultatom prelijevanja iz rata u Gazi i smanjenih fiskalnih stimulansa u Egiptu , dok se doprinosi rastu Centralne Azije iz posredničke trgovine izjednačavaju i očekuje se da će biti skromniji u budućnosti”, navodi se u izvještaju EBRD.

Detaljnije pogledajte u izvještaju EBRD ovdje.

Podijeli ovaj članak