Žene se boje poslodavaca

Dodajte komentar

Uoči 8. marta, Dana žena, istraživanje  Crnogorskog ženskog lobija na temu “Diskriminacija žena na tržištu rada” ne pokazuje tako dobre rezultate.

Čak 62 odsto ispitanih žena kaže da im je barem jednom povrijeđeno pravo na pravičan rad.

“Žene kao jedna od najranjivijih grupa teško dolaze do posla, ali su prve na udaru kada treba dati otkaz“, tvrdi direktorica ženskog lobija Aida Ćetković.
Istraživanje je pokazalo da žene najčešće seksualno uznemiravaju na poslu. Ne izostaju ni podrugljivi komentari, osuđivanje zbog različitih stavova ili navika.

“Neumjesne šale, dobacivanja, razne insinuacije doživjelo je 36 odsto ispitanica, neželjeni fizički dodiri ili gestovi 19 odsto, ne izostaju uzinemiravajući komentari i pitanja u vezi sa privatnim životom“, naglasila je ona.
Žene čini se znaju da su muškarci bolje plaćeni za isti posao, ali većina ne zna ko je krivac za to. Zabrinjava i što 26 odsto nije htjelo ili nije smjelo da odgovori na pitanje-ko ih diskriminiše.

“Tu se krije veliki strah od poslodavca da će im tu minimalnu platu uskratiti ili da će ta žena dobiti otkaz sa tog radnog mjesta“, naglasile je Aida Ćetković.

Čak tri žene izgubile su posao zbog trudnoće, pa NVO Crnogorski ženski lobi u tome vidi veliki problem.

Istraživanje koje je obuhvatilo 150 pripadnica nježnijeg pola pokazalo je da je za ženu koja ima preko 40 godina podvig pronaći posao.

izvor: CdM.me

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *