Grci prodali 15 odsto akcija KAP-a za četiri miliona eura

Dodajte komentar

Današnji promet na Montenegroberzi iznosio je 4,2 miliona eura, dok najveće zasluge za prvi ovogodišnji višemilionski promet na crnogorskoj berzi pripadaju akcijama Kombinata aluminijuma, kojima je u samo jednoj blok transakciji prometovano u iznosu od skoro 4 miliona eura.

Naime, današnjom blok transakcijom vlasnika su promijenile (makar zvanično) 1.593.599 akcija KAP-a, što čini 15% ukupnog broja akcija podgoričkog giganta, dakle identičan broj koji posjeduje kompanija AdCapital Montenegro. Ko je novi kupac akcija, saznaćemo nakon što se transakcija saldira. Cijena po kojoj je odrađena trgovina je 2,5 eura po jednoj akciji.

Kompanija Adcapital Montenegro, iza koje je stajala indijska kompanija Vedanta Resources, koja je, kako se mjesecima špekulisalo u medijima bila spremna da uđe u partenrski odnos sa Vladom Crne Gore i preuzme upravljanje kompanijom, akcije je kupovala svakodnevno od manjinskih akcionara u toku septembra i oktobra mjeseca prethodne godine, do iznosa od 3,7 eura po akciji.

Akcijama Atlas Mont fonda je takođe zabilježena jedna blok  transakcija u iznosu 278 hiljada eura, kojom je vlasnika promijenilo 5 miliona akcija ovog fonda, po cijeni od 0,0557 eura po akciji.

Ipak, ni ovako veliki promet nije uspio drastičnije da promijeni stanje na berzi, pa je tako indeks MONEX20 zabilježio pad od 0,19%, dok je fondovski index porastao 1,13%.

izvor: Bankar

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *