Davidović odlazi ako nema jeftinije struje

Dodajte komentar

Vlasnik Neksana Miodrag Davidović obavijestio je stečajnog upravnika Željezare Nikšić Veselina Perišića da će raskinuti ugovor o poslovnoj saradnji, ukoliko do 15. marta Vlada ne odobri subvencije za električnu energiju, kao stoje urađeno za Kombinat aluminijuma Podgorica KAP, piše Pobjeda.

Davidović od Perišića u otvorenom pismu traži da uloži napore i svojim autoritetom inicira postupak kako bi Vlada odobrila subvencije Željezari za utrošenu struju i tako fabrici omogući da preživi. 

“Sredstva informisanja su prenijela da je Vlada dala KAP-u subvencije zbog situacije u kojoj se nalazi. Očekujemo da će stečajni upravnik zajedno sa stečajnim suđijom pokrenuti inicijativu da Vlada odobri subvencije Željezari pod istim uslovima, kao što je uradila i za KAP. Smatramo da za ovakvu inicijativu postoje neoborivi argumenti, jer je Željezara u stečaju sa nerentabilnom proizvodnjom, starim postrojenjima i nefunkcionalnom opremom, stoje dodatni uslov za davanje subvencija“, naveo je Davidović u pismu, ističući da Neksan trpi enormne gubitke velikim dijelom i zbog cijene struje.

Prema njegovim riječima, više je nego očigledno da Regulatorna agencija za energetiku nije mogla Željezari u stečaju povećati cijenu struje za 18 odsto i tako je kazniti stoje Elektroprivreda „opraštala” bivšem vlasniku – MNSS-u dug za električnu energiju.

Davidović je ukazao da i odredbe Zakona o stečaju upućuju da se cijena struje pravnom licu u stečaju utvrđuje u odnosu na onu koja je bila u mjesecu prije uvođenja tog postupka.

Bivši vlasnik Željezare, kompanija Montenegro Specility Steels MNSS ostala je Elektroprivredi dužna više od šest miliona eura. Taj iznos registrovan je kao dug u stečajnoj masi.

izvor: CdM.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *