Krivokapić: Privatizacija KAP-a neznanje ili korupcija

Dodajte komentar

Loša privatizacija, kao što je u slučaju Kombinata aluminijuma (KAP), ukazuje samo na ogromno neznanje ili korupciju, ocijenio je predsjednik parlamenta, Ranko Krivokapić.

“Kad se ovakve loše privatizacije dese, imate samo ili ogromno neznanje ili korupciju. Vrijeme će pokazati, na nama je sada da spašavamo što se spasiti može”, rekao je Krivokapić Radiju Crne Gore.

On je dodao da je Crna Gora sada u situaciji da ima KAP, interese države i stotine miliona eura gubitaka zbog pogrešne privatizacije.

“Govorili smo na vrijeme nemojte to raditi, a sad opet dolaze da moramo da spašavamo – to je sudbina u politici”, rekao je lider Socijaldemkratske partije (SDP) podsjećajući na pregovore sa koalicionim partnerom, Demokratskom partijom socijalista (DPS).

Za njega je, kako kaže, nepojmljivo nekoga ko ne poštuje ugovorne obaveze iz 2005. nagraditi boljim ugovorom i to bez državnog tendera.

“SDP nije tu da bije bitku sa prošlošću, ali jedini ne bježimo od prošlosti. Da smo imali poštenog investitora, KAP bi bio pozitivan primjer u Crnoj Gori”, smatra Krivokapić.

Rusi koštali Crnu Goru više stotina milion eura

On je dodao da bi sa Njemcima Crna Gora bolje prošla.

“Njemci su konkurisali na tenderu za KAP, ali je bilo malo pomjeranja granica na tenderu da ne bi oni ušli. Ali oni su porasli 20 puta sad kupuju objekat u Velikoj Britaniji”, kazao je Krivokapić.

Rusi su, kako je dodao Krivokapić, koštali Crnu Goru više stotina milion eura.

“To znači nekolika klinička centra, sve nove škole u Crnoj Gori, ovo što se batrgamo od autoputa od Podgorice do Kolašine. Drugi blok Termoelektrane (TE) košta ovoliko koliko je KAP bacio za dvije godine”, podsjetio je Krivokapić.

On smatra da bi bilo dobro da se u parlamentu postigne dogovor da se održi ta ptoizvodnja jer zemlje koje nemaju realnu proizvodnju nijesu ekonomski stabilne.

“Moramo da priznamo da smo imali model divljeg liberalizma – mi smo finansirali investitotre, oni su umjesto da unose kapital, iznijeli deset puta više novca iz Crne Gore. Mnogo šansi smo propustili i kao država smo deceniju proćerdali”, zaključio je Krivokapić.

Krivokapić pokušava da dovede Njemce u KAP

Šef SDP i predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić i ministar ekonomije Vladimir Kavarić razgovarali su polovinom prošle sedmice sa predstavnicima njemačke BAGR grupe o budućnosti KAP-a, saznaju “Vijesti” iz više izvora.

Na sastanku koji je održan “van Crne Gore” i do kojeg je došlo preko Krivokapićevih “kontakata”, predstavnici BAGR grupe “pokazali su zainteresovanost da pošalju eksperte u Crnu Goru i naprave analizu, na osnovu koje bi donijeli odluku da li su zainteresovani za preuzimanje KAP-a, kazali su izvori “Vijesti”.

Neophodan preduslov za to je da država preuzme KAP od ruskog menadžmenta, i u Vladi ne kriju da su zabrinuti da se taj proces može otegnuti mjesecima zbog pravnih zavrzlama koje očekuju od Rusa.

Ministar Kavarić potvrdio je “Vijestima” da se na Ruse u Kombinatu više ne računa.

BAGR grupa je 2004. godine dostavila pismo o zainteresovanosti za kupovinu akcija KAP-a. Ona je, međutim, eliminisana kao mogući kupac jer je tenderska komisija koju je predvodio Branimir Gvozdenović promijenila uslove.

izvor: vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *