Švajcarci moraju dati podatke o klijentima

Dodajte komentar

Švajcarska će morati da prihvati automatsku razmjenu podataka o klijentima svojih banaka sa EU ukoliko njena strategija odbrane tajnovitosti banaka bude neuspješna pred mjerama za suzbijanje utaje poreza, izjavio je danas direktor “Rajfajzen banke” Pjerin Vinćenc.

Globalna akcija protiv utaje poreza koju u posljednjih nekoliko godina provode vlade kojima nedostaje novac ugrozila je švajcarsku tradiciju garantovanja povjerljivosti podataka o klijentima banaka.

Zahvaljujući ovoj politici, švajcarski bankarski sektor dostigao je vrijednost od dva triliona dolara.

Vinćenc je rekao da državna strategija sklapanja poreskih sporazuma sa pojedinačnim evropskim državama može da propadne ukoliko vlasti u Bernu pristanu da predaju velike količine podataka Americi, na čemu Vašington insistira.

“Ukoliko Amerikanci dobiju podatke o hiljadama klijenata i Evropljani će to tražiti. Moramo konačno pokazati da je švajcarska politika `čistog novca` ozbiljna. To će biti moguće samo u okviru strategije koja ima međunarodnu podršku”, rekao je direktor “Rajfajzena”.

Švajcarska je postigla sporazume sa Njemačkom i Britanijom koji je omogućio građanima da plaćaju porez na tajne račune bez objavljivanja njihovog identiteta, ali se tome usprotivila Evropska komisija, koja želi da primora Švajcarsku da prihvati automatsku razmjenu bankarskih podataka.

Švajcarska lobira već godinu dana za okončanje istrage koju provode vlasti SAD o radu 11 banaka, uključujući švajcarske “Kredit Svis” i “Julijus Ber”, u zamjenu za plaćanje velikih nadoknada i transfer imena nekoliko hiljada američkih državljana koji su klijenti švajcarskih banaka.

Pritisak američkih istražnih vlasti doveo je do prekida saradnje najstarije švajcarske banke “Vegelin” sa “Rajfajzenom”, koji je otkupio “Vegelinove” poslove u SAD.

Švajcarski parlament sutra će glasati o prijedlogu da se ispuni zahtjev SAD i Vašingtonu pred

izvor: capital.ba

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *